Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en vooral later vandaag regen. Morgen enkele buien.

14 oktober 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Klein lagedrukgebied ligt boven het oosten van Midden_Engeland en trekt langzaam nog iets westwaarts. Dinsdagnacht trekt het laagje verder opvullend, samen met het hoogtelaag weer oostwaarts de Noordzee op. Rondom het laag ligt een enkele malen ingedraaide occlusie, die in eerste instantie vooral het westen beïnvloedt. Van omgeving Nantes naar het zuidwesten van Duitsland ligt een west-oost georiënteerd zwak golvend front, dat in de loop van de dag NNO-waarts trekt en gaat uitslaan o.i.v. een naderende hoogtetrog. In de loop van de avond trekt de golf over Ardennen noordoostwaarts. Tegelijkertijd draaien restanten van de ingedraaide occlusie dan eveneens in noordoostelijke richting over het land. Dinsdag trekt het hoogtelaag met het laag aan de grond over en neemt de onstabiliteit ook boven land toe.

Vandaag blijft het op de meeste plaatsen bewolkt en vooral in de westelijke helft valt plaatselijk lichte regen of motregen. Het oosten heeft nog kans op een enkele opklaring. Later vanmiddag en vanavond gaat het van het zuiden uit op steeds meer plaatsen regenen. De maxima lopen uiteen van 10 tot 13 graden. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidoost, aan de kust is de wind soms vrij krachtig.

Komende nacht valt er eerst nog af en toe regen. Later komen er enkele opklaringen en wordt het nevelig met op meerdere plaatsen lage bewolking. De kustgebieden hebben kans op een bui, waarbij onweer mogelijk is. Er staat een matige zuidelijke wind en de minimumtemperatuur ligt rond de 8 graden.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien. Lokaal kan daarbij onweer voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. Er staat boven land een matige zuidwestelijke wind, langs de kust is de wind matig tot vrij krachtig uit westelijke richtingen.

 Het hoogtelaag vult op door warmte-advectie vanuit het westen en trekt dinsdag over ons land oostwaarts. Dit levert buien op. Woensdag passeert in de nacht en ochtend een zwakke rug. De dagen daarna stelt zich een zonale stroming in, waarin van tijd tot tijd storingen passeren die kortdurend worden afgewisseld door ruggen. In het algemeen is de stroming uit het westen tot zuidwesten en wordt er steeds zachtere lucht aangevoerd.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen of buien en slechts af en toe zon. De temperatuur loopt langzaam op naar waarden die enkele graden boven normaal liggen.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 21 oktober tot en met maandag 28 oktober

Grote kans op het aanhouden van het weertype met geregeld regen of buien. De maxima liggen in het eerste deel van de periode waarschijnlijk enkele graden boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn