Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt, nevelig en lokaal wat lichte motregen.

17 november 2013 door Jannes Wiersema

19Een hogedrukkern boven Engeland die geleidelijk naar de Noordzee verplaatst en waarbij het zwaartepunt ten noorden van de Wadden komt te liggen. Aan de grond staat dan ook in eerste instantie een zwakke zuidelijke stroming. De stroming gaat vandaag geleidelijk draaien naar oost. Een weinig actief koufront,  boven de Wadden, stagneert door ontwikkeling van een golf boven Engeland en de hierboven gememoreerde opbouw van hogedruk boven de Noordzee. Het buigpunt boven het noorden wordt in de loop van vandaag weer naar het noorden verplaatst doordat het centrum van hogedruk boven de Noordzee zich oostwaarts verplaatst. Uiteindelijk bereikt het meer actief deel van het koufront dinsdag  onze westkust.

Er is veel bewolking waar soms wat motregen uit kan vallen. De maximumtemperatuur ligt tussen 5 graden in het zuidoosten en 10 graden in het noordwesten van het land. Vanochtend is er nauwelijks wind, in de loop van de middag wordt de wind zwak tot matig uit een oostelijke richting, kracht 3 of minder.

Vannacht komt er niet veel verandering in het weerbeeld. Er is vrij veel laaghangende bewolking en het is nevelig, lokaal komt er opnieuw mist voor. De minima lopen uiteen van 2 graden in het zuidoosten tot een graad of 6 in het noordwesten van het land. Er staat een zwakke en aan zee matige zuidoostenwind.

Ook maandag overdag overheerst de bewolking, lokaal kan er een spat motregen vallen. Vooral in de ochtend is het nevelig met lokaal mist. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7 graden bij een zwakke tot matige zuid- tot zuidwestelijke wind.

Een in betekenis afnemende hogedruk in onze omgeving maakt vanaf maandag plaats voor een nieuwe . Deze hoogtetrog zakt uit richting Golf van Genua om gedurende de tweede helft van de week daar af te snoeren om vervolgens langzaam naar het oosten te trekken. Gedurende dit proces zien we via de Britse Eilanden een nieuw hoogterug opbouwen richting Noorse Zee. Dit alles heeft tot gevolg dat Nederland met een noordwestelijke tot noordelijke stroming te maken krijgt met aanvoer van koude polaire lucht. Vanaf het volgend weekeinde wordt de onzekerheid in de ontwikkeling van de atmosfeer een stuk groter. Twee derde van EPS-members vertonen dan nog steeds meanderende koude oplossingen en de rest van de leden laat een meer zonale stroming zien met een temperatuurverloop rond e langjaargemiddelde waarden..

Vooruitzichten

Dinsdag is een dag met van tijd tot tijd regen en een overgang naar een kouder weertype met vanaf woensdag mogelijk af en toe winterse neerslag en ’s nachts kans op lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 24 november tot en met zondag 01 december

Grote kans (70%) op het aanhouden van het tamelijk koude weertype met iedere dag een kans (ca. 40 %) op (winterse) neerslag .

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn