Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend droog en perioden met zon.

31 juli 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een centrum van hogedruk bevindt zich 06 UTC boven België en trekt vandaag van zuidwest naar noordoost over het land. Zaterdag komt het centrum van het hoog boven Polen terecht, maar er blijft een zwakke uitloper via de Duitse Bocht naar de zuidelijke Noordzee. Het uiterste noordwesten van de FIR krijgt zaterdag mogelijk te maken met de zwakke uitlopers van een warmtefront boven de Noordzee, dat ten noorden van de rug-as noordoostwaarts trekt. Een nieuw hoog boven de Golf van Biskaje maakt zaterdag via Het Kanaal verbinding met eerder genoemde rug. De stroming wordt hierdoor boven ons land zwak cyclonaal en oostelijk, mede door de ontwikkeling van een vlak thermsich laag boven het midden en zuiden Duitsland vormt.

Er zijn brede opklaringen met eerst nog enkele mistbanken in het midden en zuiden van het land.Na zonsopkomst lossen deze snel op en krijgen we een afwisseling van zon en stapelwolken. In het noordoosten blijven meer wolkenvelden aanwezig, waaruit begin van de ochtend zeer lokaal nog lichte regen kan vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 20 in het zuiden van het land. De zwakke tot matige wind is eerst overwegend noordwestelijk en komt in de loop van de middag uit uiteenlopende richtingen.

In de nacht naar zaterdag is het helder en droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6 graden in het noordoosten tot 11 vlak aan zee. De oostelijke wind is zwak tot matig, in het noordwesten draait de wind naar zuidoost.

Zaterdag overdag is het droog met eerst veel ruimte voor de zon. In de loop van de dag kan er meer sluierbewolking overtrekken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Waddeneilanden tot 24 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige wind uit oostelijke richting, in het noorden staat er een matige wind uit zuidoost. In de kustprovincies kan de wind in de middag van zee gaan waaien.

Op vrijdag en zaterdag krijgt hoge druk van het westen uit meer en meer invloed en trekt het hoogtelaag boven Zweden oostwaarts weg. Vanaf zondag zien we de vorming van een vrij sterke rug in de bovenlucht boven het midden van Europa. Dan zien we op de Oceaan een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met een grootschalige hoogtetrog ten westen van Europa. Aan de grond zien we maandag een zuid tot zuidoostelijke stroming ontstaan, waarin tijdelijk zeer warme lucht (thetaw850 17-18 graden) naar onze omgeving wordt getransporteerd. Dinsdag in de loop van de dag lijkt dan een koufront van het westen uit te passeren, waarna hogedruk zich woensdag en donderdag weer over ons aandachtsgebied lijkt uit te breiden. Daarbij blijft het polaire front echter steeds dicht in de buurt, wat voor behoorlijke onzekerheid zorgt.

Vooruitzichten

Zonnige perioden, droog en een flinke stijging van de temperatuur met maandag mogelijk waarden rond de 30 graden. Daarna minder warm met dinsdag kans op buien.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 07 augustus tot en met vrijdag 14 augustus

De eerste dagen 60-70% kans op een overwegend droog weertype, maar de temperatuurverwachting is wel erg onzeker. Na het volgende weekeinde neemt de kans op een koeler weertype met van tijd tot tijd regen of buien toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn