Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met regen, eerst vooral in het zuiden.

01 februari 2013 door Jannes Wiersema


Vandaag is er tamelijk veel bewolking en in de ochtend zijn er met name in de zuidelijke helft van het land perioden met regen. Vanmiddag valt er in het hele land van tijd tot tijd buiige regen. De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden. Er staat een matige en aan de kust vrij krachtige zuidwestelijke wind. In de loop van de dag neemt de wind af en draait naar west tot noordwest.

Vanavond wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. In de nacht naar zaterdag bereikt een nieuw gebied met buiige regen en zeer lokaal ook natte sneeuw, het noordwesten van ons land en trekt dan verder zuidoostwaarts. De minimumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 4 aan zee tot plaatselijk 0 in het binnenland. Aan de kust draait de wind naar noordelijke richtingen en neemt toe naar krachtig tot hard, 6 of 7 Bft. Landinwaarts is er beduidend minder wind, kracht 2 tot 3 uit een westelijke richting.

Zaterdag overdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Zeer lokaal valt een bui die soms enigszins winters van karakter is. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden en er staat een matige, aan de kust vrij krachtige noordelijke wind.

Zondag begint droog maar in de middag gaat het regenen. Het wordt 4/5 graden bij een stevige wind uit het westen tot zuidwesten.

Maandag is het zacht met 8/9 graden. Er passeren een tweetal storingen die beide regen geven. De grootste kans op een paar droge perioden lijkt voor de middag weggelegd. Matige wind uit het westen tot zuidwesten.

Dinsdag stroomt er weer wat koudere lucht toe wat weer gepaard gaat met regen en wind. Het wordt een graad of 6. Het vervolg zal zeer waarschijnlijk ook wisselvallig zijn waarbij het eerder wat kouder wordt dan dat het kwik weer oploopt. Er zijn signalen dat de winter richting de nieuwe decade weer een poging gaat doen de lage landen te veroveren. Zowel het model van de Europese lidstaten, ECMWF als ook het Canadese rekenbrein zijn al een aantal dagen consistent in hun visie, te weten een blokkade op de oceaan en van het noorden afzakkende depressies. Deze nemen dan een portie koude lucht mee op sleeptouw en er ontstaat een aflandige stroming. Het is nu nog veel te vroeg om daar, wat voor conclusie dan ook aan te verbinden, wel interessant de ontwikkelingen te volgen en te bezien of deze winterse oplossing ook binnen de betrouwbare 5-daagse termijn gesleept kan word

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn