Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met regen en in het noorden vrij veel wind.

11 oktober 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een langgerekt hoogtelaag net over het oosten van ons land tot boven het Alpengebied vult boven onzer omgeving op en krijgt vanmiddag twee centra: boven Centraal-Frankrijk en het Zwarte Woud. Aan de grond zien we een bijbehorende grondlaag zich verplaatsen van Zeeland  naar Noord-Frankrijk waar het aan het eind van de nacht arriveert. Daarvandaan trekt het laag verder naar Midden-Frankrijk. Gelijkertijd nadert vanuit het oosten in de loop van de nacht een nieuw lagedrukgebied die zich vrijdagmiddag dan als een langgerekt laag/vore uitstrekt van de Belgische kust, over het zuiden van ons land en het midden van Duitsland. Op de noordflank van dit langgerekte laag neemt de wind flink toe. In het langgerekte laag bevindt zich een warmtefront. Noord van het laag wordt dan in de warme sector zachtere lucht aangevoerd. Het laatst genoemde laag trekt vrijdagavond verder langzaam de Franse westkust naar het zuiden, waarbij het front in eerste instantie kantelt van west-oost oriëntatie naar zuidwest-noordoost oriëntatie en vervolgens beweegt het front dan naar het noordwesten en komt vrijwel tot stilstand over of nabij het noorden van ons land. Pas aan het eind van de periode heeft de neerslag van het front ons land noordwaarts verlaten.

Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen, in de ochtend met name in de noordelijke helft van het land. Op sommige plaatsen kan de regen lang aanhouden. De middagtemperatuur wordt in het noorden een graad of 14, elders ligt deze rond de 10 graden. De noordoostelijke wind trekt aan tot matig of vrij krachtig boven land, in het zuidoosten blijft de wind zwak veranderlijk. Aan de noord(west)kust en op het IJsselmeer wordt de wind hard of vanavond mogelijk stormachtig.

Komende nacht regent het nog op veel plaatsen. In het zuiden wordt het uiteindelijk weer droog en klaart het wat op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het zuidoosten tot 11 in het noorden van het land. De oost- tot noordoostenwind is in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, boven land is de wind variabel, kracht 3 of minder.

Zaterdag overdag regent het eerst nog vooral in de noordelijke helft van het land. Elders blijft het droog en uiteindelijk wordt het ook in het noorden van het land droog. In de middag ligt de temperatuur rond een graad of 11, in de regen blijft deze onder de 10 graden steken. De wind wordt variabel en is meest zwak tot matig, rond kracht 2 tot 3. (Bron: KNMI)

Een enigszins scheve diffluente blokkade boven onze omgeving verandert de komende 3 dagen in een omega-blokkade waarbij het oostelijke hoogtelaag boven ons land komt te liggen en de hoogterug boven Groot-Brittannië. In de loop van volgende week wordt het hoog er tussen uitgeperst richting (Groenland) en verplaatst “ons” laag zich richting Zuidoost-Europa.In eerste instantie komt dan in onze omgeving een zuidwestelijke stroming tot stand als gevolg van het prominenter worden van het westelijke hoogtelaag. Vanaf eind volgende week lijken er diverse oplossingen mogelijk waarbij zonale stroming, licht meanderende meridionale stroming, maar ook een sterk meanderende bovenstroming met grotere amplitudes van de planetaire golven tot de mogelijkheden behoren. Vanaf volgend weekeinde is derhalve de atmosfeer moeilijker voorspelbaar, terwijl daarvoor de bandbreedte tamelijk smal is voorde diverse parameters.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met weinig zon, van tijd tot tijd regen en meestentijds weinig wind. Iets te koud voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen die rond de 12 graden liggen.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 18 oktober tot en met vrijdag 25 oktober

Grote kans op aanhoudend wisselvallig weertype met tamelijk grote neerslagkansen, waarbij de maxima rond de normaal waarden en de minima iets boven de langjaargemiddelde waarden liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn