Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met regen, langs de kust zware zuidwesterstorm.

28 oktober 2013 door Jannes Wiersema

24Een omvangrijk sturend lagedrukgebied boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen en trekt langzaam verder oostwaarts. Een randstoring lag rond middernacht nabij Land’s End en trekt inmiddels over Engeland naar het noordoosten. Rond 08 UTC ligt het kleine, venijnige laag boven het district Humber en trekt snel verder naar het noordoosten waarna eind van de middag al boven het noorden van Denemarken aankomt. Het bijbehorende warmtefront koufront trekt in de loop van de ochtend oostwaarts over ons land waarna aan het begin van de middag nog een ingedraaide occlusie het noorden van ons land schampt.

weeralarm_info

Er is veel bewolking van tijd tot tijd regent het. In de middag komen er ook enkele opklaringen voor en de temperatuur ligt dan rond 16 graden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt toe naar krachtig tot hard, kracht 6 tot 7. Langs de kust en op het IJsselmeer komt een storm tot zware storm te staan, windkracht 9 tot 10. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied kan de wind aantrekken tot een zeer zware storm, windkracht 11. Boven land moet rekening gehouden worden met (zeer) zware windstoten. Veelal tussen de 90 en 120 km/uur, de zwaarste in de kustprovincies. In het noordwestelijk kustgebied komen er rond het middaguur uitschieters voor tot (ruim) 130 km/uur. In de middag neemt de wind sterk in kracht af, het eerst in het zuiden.

WIND:

Hirlam wordt in grote lijnen aangehouden. De grote lijnen liggen m.i. aardig vast. De piek in de wind valt tijdens de tweede helft ochtend en begin van de middag. Aan de kust storm tot zware storm, 9-10 Bft. Nabij het noordwestelijk kustgebied en ten noorden van de Waddeneilanden waarschijnlijk even een zeer zware storm, windkracht11. Dit stormveld bevindt zich op de zuidflank van het laag, nabij de ingedraaide occlusie. Qua windstoten levert dit een beeld op van 100-120 km/u in de kustprovincies en IJsselmeer, in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied tot 130 kn. Landinwaarts 75-100 km/u. De windpiek is kortstondig, al vrij snel in de middag neemt de wind van het zuiden uit in kracht af.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt met enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is meest matig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Dinsdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er geregeld buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig of hard. (Bron: KNMI)

De komende periode hebben we in de bovenlucht te maken met een sterke zonale stroming die soms wat meandert. Vanaf woensdag krijgen we tijdelijk te maken met meer hogedrukinvloed wanneer een uitloper van het Azorenhoog zich uitstrekt tot over Frankrijk. Naarmate het weekeinde dichterbij komt neem de depressieactiviteit boven de Britse Eilanden verder toe. In het weekeinde wordt er een depressie boven de Noordzee verwacht die in de nieuwe week naar Scandinavie wegtrekt. Nieuwe depressies naderen dan echter vanuit het westen ons aandachtsgebied.

Vooruitzichten

Woensdag nog droog met zon, daarna toenemende neerslagkansen. De middagtemperatuur ligt veelal rond de 12 graden.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 04 november tot en met maandag 11 november

Grote kans op aanhouden van het wisselvallige weer met temperaturen die rond de normale waarden blijven liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn