Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met regen (motregen), vanmiddag van het westen uit opklaringen.

18 augustus 2013 door Jannes Wiersema
In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ten noorden van Schotland beweegt gedurende de periode langzaam noordwaarts.Vanavond blijft het front net ten zuidoosten van ons land slepen.In de loop van maandag vindt er van het zuidwesten uit hogedrukopbouw plaats onder invloed van een opbouwende hoogterug boven Zuidwest-Europa.

Vanochtend bij de occlusie af en toe regen. Doordat het front net te zuidoosten van ons land blijft slepen kan de regen in het zuidoosten van het land lang aanhouden. Ook in de middag boven het uiterste noorden van het land nog een enkele bui. In de nacht naar maandag en maandagochtend in het zuidoosten van het land frontale neerslag bij de langstrekkende golf. Maandagmiddag enkele buien bij de hoogtetrog, gezien de grote onstabiliteit is onweer zeker niet uitgesloten. Temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en 500 hPa is ruim 40 graden. In de loop van de middag en avond van het zuidwesten uit droog.

Het is vanochtend overal zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen. Vanmiddag wordt het van het westen uit droog en komt er ruimte voor de zon. In het zuidoosten blijft het nog geruime tijd doorregenen, ook is later vanmiddag en vanavond in het noorden nog kleine kans op een bui. Het wordt vanmiddag een graad of 21. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen en blijft het meest droog. Lokaal ontstaat nevel en vooral in het noordoosten kan ook een enkele mistbank voorkomen. In het zuidoosten is er meer bewolking en valt er van tijd tot tijd regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het noordoosten tot 17 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zuidelijk, zwak tot matig.

Morgen begint op de meeste plaatsen droog en schijnt geregeld de zon. Geleidelijk ontstaan er stapelwolken en vooral in de middag zijn er buien, daarbij kan ook onweer voorkomen. Later in de middag en avond wordt het van het westen uit droog en verdwijnt de bewolking grotendeels. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden. De wind draait in de loop van de ochtend naar west tot noordwest en is matig.

Maandag beweegt er nog een golvend frontaal systeem over het zuidoosten van het land, in de bovenlucht passeert er dan een kortgolvige hoogtetrog. Vervolgens zien we een hoogterug opbouwen over West-Europa. Aan de grond zien we het Azorenhoog zich eerst verplaatsen richting Centraal-Europa. Later in de week bouwt zich boven de Britse Eilanden een nieuwe hogedrukkern op welke via het Noordzeegebied richting Scandinaviƫ verplaatst, alwaar het in het weekeinde komt te liggen. In de tweede helft van de week wordt de aangevoerde lucht door een naar oost draaiende stroming beduidend warmer. Na het volgende weekeinde wordt de situatie zeer onzeker waarbij alle stromingsrichtingen mogelijk zijn.

Vooruitzichten

Zonnig en droog met middagtemperaturen die oplopen naar zomerse waarden.

zondag 25 augustus tot en met zondag 01 september

In het weekeinde van 24/25 augustus zeer waarschijnlijk nog zomerse temperaturen met geregeld zon. Daarna is de verwachting erg onzeker. Zowel aanhoudend droog weer met bovengemiddelde temperaturen als wisselvalliger weer met beduidend lagere temperaturen behoren tot de mogelijkheden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn