Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met regen of motregen, in de middag droger

09 januari 2013 door Jannes Wiersema

Het is vanochtend zwaar bewolkt en er valt op veel plaatsen regen of motregen. Vanmiddag wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog en kan in het westen en noorden van het land af en toe de zon doorbreken. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De zuidwestenwind draait in de loop van de dag naar west tot noordwest en is matig, kracht 3 tot 4.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, plaatselijk kan er een lichte bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 4 graden. De wind is zwak uit west tot noordwest.

Donderdag is het wisselend bewolkt. Aan het einde van de ochtend bereikt een gebied met lichte regen het noorden van het land en breidt zich langzaam zuidwaarts uit. Het wordt ongeveer 7 graden. De wind is zwak tot matig, westelijk en draait in de avond in het noorden van het land naar noord tot noordoost.

Vrijdag stroomt koudere lucht uit over heel het land en ligt het kwik overdag maar net boven nul. Verder is er af en toe zon, blijft het vrijwel overal droog en is het rustig weer. ’s Nacht vriest het overwegend licht. Zou het opklaren dan was matige vorst gemakkelijk haalbaar, maar wolken, behorend bij een Franse storing zullen het vorstfeestje in dat opzicht bederven.

Eigenlijk is dat in het kort ook het verhaal voor het weekend. Hoewel er op hoogte steeds koudere lucht wordt aangevoerd blijven we in het grensgebied tussen het hogedrukgebied bij Scandinaviƫ en depressies zuidelijk daarvan. Hoewel het best af en toe zal opklaren blijven we erg gevoelig voor wolken, misschien een winterse bui (vooral op zondag en dan in het zuiden) waardoor het in de nachten overwegend licht zal vriezen met matige vorst als een lokaal incident. Overdag schommelt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt.

De trend na het weekend lijkt vooral landinwaarts koud te blijven met in de nachten lichte – lokaal soms matige – vorst en overdag rond het vriespunt. Al met al: eerst nog even zacht en vanaf vrijdag een voorzichtige inval van de winter met in de nacht lichte en lokaal matige vorst. Overdag rond of iets boven nul en overwegend droog!

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn