Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met regen, van het zuiden uit droog.

18 augustus 2015 door Jannes Wiersema

40Een laag ten noordwesten van de Wadden heeft een retrograde beweging en bereikt vanavond de oostkust van Schotland en vult vervolgens snel op. Een hoogtelaag boven Noord-Frankrijk ligt aanvankelijk vrijwel stil en trekt in de loop van de periode zuidoostwaarts richting het Alpengebied. Het NW-ZO geori├źnteerde grondfront ligt boven het noorden van het land en beweegt als gevolg van het wegtrekkende laag langzaam noordwaarts en verlaat vanavond het noorden van de FIR, blijft daar vervolgens stationair liggen en is aan oplossing onderhevig.

Het is overwegend bewolkt en op veel plaatsen valt nog steeds regen of motregen. In de loop van de ochtend wordt het van het zuiden uit geleidelijk droog en kan daar de zon al voorzichtig tevoorschijn komen. Vanmiddag wordt het op de meeste plaatsen droog, als laatst in het noorden. Vooral in het zuiden komt soms de zon tevoorschijn. De maxima liggen rond 18 graden, bij een zwakke tot matige west- tot zuidwestelijke wind.

NEERSLAG:

De afgelopen 24 uur is veel neerslag gevallen samenhangend met de stationaire frontale zone als gevolg van opglijding. In een gebied rond de Noordoostpolder reikt dit haast de 50 mm. Nanacht en vanochtend valt er in de noordelijke helft nog ongeveer 5-10 mm. In de loop van de ochtend beperkt de neerslag zich alleen nog maar tot de Noordzee, een drup uit de genoemde TCu daargelaten. Woensdag zo goed als droog.

In de avond en nacht naar woensdag klaart het langzaam op, het eerst in het zuiden. In opklaringen kan mist ontstaan. Vooral in het westen van het land kan nog een spat regen vallen. De temperatuur daalt naar 10 tot 12 graden en de zuid- tot zuidwestelijke wind is zwak.

Woensdag overdag verdwijnt de aanwezige mist snel en de nog aanwezige bewolking lost grotendeels op. De zon komt weer regelmatig tevoorschijn en op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur loopt op naar 20 tot 22 graden en de zuidelijke wind blijft zwak.

De komende dagen maakt de hoogterug boven Scandinavie verbinding met de rug boven Zuid-Europa. Na het weekend dringt een hoogtelaag vanaf de Atl. Oceaan op en de stroming neemt hierdoor in kracht toe en wordt meer en meer cyclonaal. In de loop van volgende week trekt het hoogtelaag zich weer terug en vindt er weer opbouw van de continentale rug plaats. Op verdere termijn lijkt dit genoemde patroon zich nog te kunnen herhalen.

Vooruitzichten

Perioden met zon met maxima rond 25 graden. Na het weekend toenemende neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 25 augustus tot en met dinsdag 01 september

Aanvankelijk wat koeler en kans op regen of een enkele bui. In de loop van de periode waarschijnlijk herstel van het zomerse weertype.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn