Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met sneeuw en in het noorden kans op stuifsneeuw

21 januari 2013 door Jannes Wiersema

Een frontensysteem behorend bij een depressie boven Noord- Frankrijk lag vandaag bijna stationair boven het noorden van het land. Daar viel tot ver in de middag, misschien wel tot in de avond lichte en geregeld matige sneeuw en kunnen de hoeveelheden oplopen tot rond 15 cm. In het midden waren er vanochtend ook nog een paar sneeuwbuitjes en naar zuiden toe was het overwegend droog maar veelal grijs.

Ook komende nacht is er in het noorden nog altijd kans op wat lichte sneeuw. Het midden kan nog een enkele sneeuwbui krijgen. De temperatuur kwam in het westen een graadje boven nul uit, naar het (noord) oosten bleef het 2/3 graden vriezen. Er waaide een matige oostenwind, kracht3 – noorden 4/5 en Waddengebied 6 Bft. Daar ook kans op sneeuwjacht.

Komende nacht -2 graden in Zeeland tot -5/-6 in het oosten en noorden van het land. Mogelijk klaart het in Limburg op en dan is ook daar matige vorst haalbaar.

Dinsdag is er in het noorden af en toe lichte sneeuw of motsneeuw. Verder blijft het op de meeste plaatsen droog en vooral in het zuiden is er kans op een opklaring. In de zuidwestelijke helft van het land wordt het -1/2 graden, in het noordoosten -4. De wind komt uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig, kracht 2/4. De meeste wind in het noorden en Zeeland. Er volgt een koude nacht met gemiddeld matige vorst, -5/-9 graden. In enkele gebieden zal het gaan opklaren en bij weinig wind en boven een sneeuwdek zal het kwik dan nog verder op avontuur gaan en is strenge vorst binnen handbereik met waarden beneden -10 graden.

Woensdag wordt de kans op opklaringen nog wat groter als een hogedrukgebied vanaf de Noorse Zee afkomt zakken. Donderdag arriveert het boven het zuiden van Zweden. In de aangevoerde Arctische luchtsoort wordt het overdag niet ‘warmer’ dan -2/-5 graden (laagste waarden in het noordoosten en oosten) en kan het kwik in de nacht flink onderuit gaan waarbij het plaatselijk zelfs zeer streng kan vriezen, waarden beneden de -15 graden. Gemiddeld kunnen we uitgaan van matige tot strenge vrieskou.

Donderdag is het dan rustig winterweer met geregeld zonneschijn en droge condities. Het vriest 3/5 graden en in de nacht matig tot strenge vorst. Bij voldoende opklaringen is (boven een sneeuwdek en daarbij valt vooral aan het noordoosten te denken) kan het zeer streng vriezen, kwikstanden beneden -15 graden..

De winter haalt dan ook nog een keer ongenadig uit. Alsof het z’n einde voelt naderen en nog een keer alles geeft. Vrijdag en ook zaterdag zijn de veranderingen klein. Het blijft droog, er is geregeld ruimte voor de zon en overdag vriest het enkele graden. Vooral vrijdag is het heel rustig weer. Tijdens de nachtelijke periode gaat de diepvries open en behoort (zeer) strenge vorst nog altijd tot de mogelijkheden.

Maar dan, op zondag gaat het mis. Er wordt een goed georganiseerde aanval door zachte lucht vanaf de oceaan ontketend en daarmee wordt het winterweer frontaal aangevallen. De kans dat deze operatie faalt is een stuk kleiner dan het slagingspercentage. Een en ander zal gepaard gaan met neerslag en op zondag of anders maandag zeer waarschijnlijk oplopende temperaturen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn