Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon

26 september 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hogedrukgebied boven het zuiden van Engeland verplaatst zich de komende 48 uur langzaam naar de zuidelijke Noordzee. Op 500 hPa ligt een trog boven Scandinavie. Dit zorgt boven onze omgeving vannacht nog voor een cyclonaal bovenluchtpatroon, maar geleidelijk komen we onder invloed van de hoogterug, hoewel zaterdag nog een 500 hPa trogje boven het zuiden zichtbaar is. Het hoog boven onze omgeving zorgt voor een subsidentieinversie tussen FL060 en Fl100.

Stapelwolken en zon wisselen elkaar af en het blijft overal droog. In opklaringen komen er voornamelijk in het zuidoosten op diverse plaatsen nevel of mistbanken voor. In de ochtend lossen de mistbanken snel op. De temperatuur loopt op naar een graad of 16. De wind komt uit een noordelijke richting en is zwak tot matig.

Neerslag:

De modellen de rest van de periode af en toe een zeer licht neerslagsignaal zien, maar dit betreft coalescentie. Top van de bewolking zit onder of net op het freezinglevel. De berekende hoeveelheden zijn zo klein, dat we dit niet honoreren in de verwachtingen

Waarschuwing land 0 new

In de nacht van zaterdag op zondag is het vrijwel onbewolkt en kunnen lokaal opnieuw ondiepe mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 5 graden. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Op zondag lossen de mistbanken snel op en is er op een enkele stapelwolk na volop zon. Bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind liggen de middagtemperaturen rond de 16 graden

Een hoogterug boven de Britse Eilanden bepaalt de komende week ons weer. In de loop van de periode verplaatst deze zich naar de noordelijke Noordzee en het zuiden van Scandinavie. Aan het einde van de week trekt een hoogtelaag ten zuiden van ons langs. Dit zorgt in het volgende weekend een toename van de cyclonaliteit. In het grondpatroon zien een hoog boven de Noordzee zich langzaam richting het zuiden van Scandinavie verplaatsen. Dit blijft tot het einde van de week min of meer stationair liggen en verplaatst zich dan (in de operationele run) richting Rusland.

Vooruitzichten

Rustig en droog herfstweer met zonnige perioden.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 03 oktober tot en met zaterdag 10 oktober Aanvankelijk waarschijnlijk een voortzetting van het droge weertype, maar in de loop van de periode een toenemende kans (50%) op een overgang naar een wisselvalliger weertype.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn