Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon.

03 oktober 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktEen uitloper van een hogedrukgebied boven de Balkan ligt nog via Polen en Denemarken richting de Noordzee maar verliest steeds meer zijn invloed op ons weer. Onder een grondinversie is de lucht vooral in het noorden van het land vochtig. Een vlak laagje boven het westen van België beweegt langzaam ten westen van ons land noordwaarts richting het midden van de Noordzee, alwaar het komende aankomt. Met een stroming die geleidelijk zuidwest wordt wordt er geleidelijk ook vochtigere lucht van het zuidwesten uit aangevoerd. Morgen overdag ligt er een rug van Zuidoost-Frankrijk naar Duitsland waardoor wij ons in een zwakke zuidelijke stroming bevinden.

Vandaag is het overwegend zonnig met enkele wolkenvelden. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden op de Wadden tot lokaal 20 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind is eerst oost en draait in de loop van de dag van het zuiden uit naar zuid tot zuidwest.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen en ontstaat er opnieuw plaatselijk mist, nu vooral in het zuidwesten en westen van het land. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 6 graden en er staat een zwakke zuidwestelijke wind.

Zondag overdag komt er vooral in het westen eerst nog plaatselijk mist voor, verder zijn er perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 18. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Een lagedrukgebied zuidwest van de Britse Eilanden trekt via de Britse Eilanden naar de Noordzee, alwaar het op donderdag opvult en verdwijnt. Hiermee samenhangend bereikt ons dinsdag een frontaal systeem dat dan tot en met donderdag boven onze omgeving blijft hangen. Met een zuidelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag wordt een hoogterug dominant boven West-Europa. Het centrum van het hogedrukgebied dat in de eerste helft van de week boven het noorden van Scandinavie ligt komt in het volgende weekeinde dan meer boven het zuiden van Scandinavie en Polen te liggen. We hebben dan weer tijdelijk te maken met aanvoer van vrij droge continentale lucht. Pas na het volgende weekeinde zien we een eerstvolgend frontaal systeem weer onze omgeving bereiken.

Allen laten ze deze week de tijdelijke opleving in zowel de neerslag als de temperatuur zien en in het weekeinde weer het drogere weertype met weer normalere temperaturen. Na het volgende weekeinde lopen de oplossingen weer sterk uiteen, zonder dat er echte extremen te bespeuren zijn in neerslag, temperatuur of wind.

Vooruitzichten

Aanvankelijk een zacht en wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en van tijd tijd tot tijd regen. Aan het einde van de week wordt het droger en is de zon vaker te zien, wel gaat de temperatuur weer wat omlaag.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 10 oktober tot en met zaterdag 17 oktober Aanvankelijk een droog weertype met geregeld zon, later geleidelijk weer wisselvalliger. De temperaturen liggen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn