Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon,

23 december 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen licht golvende noordoost-zuidwest geori├źnteerd koufront ligt boven Nederland en trekt in de komende uren van west naar oost over ons land. Op de achterzijde van de frontale zone kan de opbouw al enigszins onstabiel worden onder de rechteringang van de jet. In de loop van de ochtend trekken nog de restanten van een zwakke trog oostwaarts over de Noordzee en onze omgeving. Daarna volgt van het zuidwesten uit een zwakke rug en stabiliseert de atmosfeer. Na passage van de rug wordt de stroming in de avond zuidwest tot zuid en komen restanten van het eerder gepasseerde front vanuit Frankrijk weer langzaam noordwaarts. Vanuit het westen nadert tegelijkertijd een nieuw frontaal systeem.

In de ochtend trekt de regen naar het oosten weg en gaat op veel plaatsen de zon schijnen. Lokaal kan er nog een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 12 graden en de zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard. Later in de middag en avond neemt de wind af.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar donderdag zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 7 graden. De wind wordt zuidelijk en is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust.

Donderdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en vooral in de avond regent het af en toe. De middagtemperatuur wordt zo’n 12 graden. De wind blijft zuidelijk en is matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig tot hard, later mogelijk af en toe stormachtig.

De synoptische situatie is behoorlijk eenduidig. De meanderende zonale stroming wordt vanaf het einde van deze week onderbroken door een vrij sterke opbouwende hoogterug. De rug as ligt ten oosten van het aandachtsgebied. Dit resulteert in een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. De meeste leden handhaven de rug tot aan het “nieuwjaars”weekeinde en laten daarna de zonale stroming weer tot boven onze omgeving op gang komen.

Vooruitzichten

Zeer zacht. Vrij veel bewolking en af en toe wat regen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 30 december tot en met woensdag 06 januari90% kans op aanhouden van het (iets minder) zachte, licht wisselvallige weer. 10% kans op overgang naar een droog en kouder weertype.

In de meeste oplossingen is de genoemde hoogterug vrij krachtig. Dit betekent dat er boven het Europese continent wel wat stralingskoude kan opbouwen. Een paar leden leggen de rug as iets dichter bij het aandachtsgebied. Deze geven dan ook koudere oplossingen. De andere oplossingen zijn de zachte varianten, met dus een oostelijker positie van de as. We moeten wel bedenken dat dit op deze termijn vrij subtiele variaties zijn op hetzelfde thema. Dat betekent dat hoewel de kansen op koude nu klein lijken, deze substantieel kunnen toenemen bij een kleine afwijking van de positionering van de as.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn