Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

18 januari 2016 door Jannes Wiersema

30Een N-Z georiƫnteerde rug van hogedruk ligt net ten oosten van het land. West van de rugas is de stroming zuidoostelijk en dus is de aangevoerde lucht continentaal van oorsprong. Door subsidentie neemt de onstabiliteitsdiepte steeds verder af en worden de kleine buien, ten noordoosten van de Wadden, steeds meer onderdrukt. De rugas verplaatst zich verder oostwaarts. Dinsdagmiddag zien we een laag met koufront vanaf de Noorse Zee richting Kattegat de noordelijk Noordzee afzakken, waarbij het koufront dinsdag 12 UTC het noorden van het land bereikt.

Er zijn perioden met zon met hoge sluierbewolking en het blijft op veel plaatsen licht vriezen. Het blijft droog en de zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is het helder en koelt het flink af. De minima lopen uiteen van rond nul in het Waddengebied tot lokaal strenge vorst, rond -10 graden, landinwaarts. De zwakke wind is meest oostelijk.

waarschuwing_land_0_new

Dinsdag overdag neemt de bewolking van het noorden uit toe. Een gebied met winterse neerslag bereikt rond het middaguur het Waddengebied en trekt zuidwaarts. Landinwaarts kan er in de middag en avond wat sneeuw vallen, in het westen van het land is ook ijzel mogelijk. In de oostelijke helft van het land blijft de temperatuur onder nul, in het westen liggen de maxima iets boven het vriespunt. De zwakke wind wordt zuidwestelijk. In het noordwesten wordt de wind in de middag noordwestelijk en matig van kracht.

Een noord-zuid georiƫnteerde hoogterug boven de Britse Eilanden beweegt langzaam over het aandachtsgebied naar het oosten. Op zaterdag wordt de rug tijdelijk afgewisseld door een zwakke trog. Daarna bouwt een nieuwe rug op, weliswaar zwakker en uiteindelijk wordt de stroming zonaal en licht meanderend. Een hogedrukgebied aan de grond dat van Nederland naar Duitsland en later richting Balkan beweegt, lijkt krachtig genoeg om Atlantische storingen begin deze week op afstand te houden. Pas vanaf eind deze week lijkt daar verandering in te komen en komt het aandachtsgebied in een brede warme sector terecht. Een golvende koufront passeert in afgezwakte vorm vanaf vrijdag, waarna het aandachtsgebied tijdelijk weer in de polaire lucht komt. De stroming blijft de rest van de periode licht meanderend zonaal en het polaire front blijft golvend in onze omgeving aanwezig.

Vooruitzichten
Licht bewolkt en meest droog weer met de eerste dagen ’s nachts matige vorst. Vanaf vrijdag meer bewolking, toenemende kans op neerslag en stijging van temperaturen

mosimage ma 18 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
maandag 25 januari tot en met maandag 01 februari
Grote kans (80%) op aanhoudend licht wisselvallig en zacht weertype met temperaturen ruim boven de normale waarden.

Het boven beschreven scenario wordt, binnen een vrij redelijke bandbreedte onderschreven in de EPS pluim. De onzekerheid wordt vooral veroorzaakt door het golvend front in onze omgeving en het al of niet in de polaire lucht terecht te komen.

chart pluim ma 18 jan 2016

chart sneeuw pluim ma 18 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn