Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

13 april 2015 door Jannes Wiersema

28Een koufront boven Limburg trekt nog iets verder zuidwaarts en komt boven Belgie tot stilstand. Een rug van hoge druk trekt boven de Britse Eilanden trekt oostwaarts en wordt vanmiddag boven ons land verwacht. Op de westflank ervan kunnen dan de restanten van het eerder genoemde front van het zuidwesten uit weer over ons land naar het noorden bewegen. Dinsdag ligt een hogedrukgebied boven het Alpengebied. Ons aandachtsgebied bevindt zich op de noordwestflank ervan en met een zuidwestelijke stroming wordt dan vrij zachte lucht aangevoerd.

In Limburg is het nog tamelijk bewolkt met plaatselijk lichte regen. Elders zijn er opklaringen. Overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De maxima lopen uiteen van 11 graden in de kustgebieden tot ongeveer 15 graden in het zuiden van het land. De wind is zwak tot matig uit een meest westelijke richting.

Komende nacht zijn er velden sluierbewolking. Het kwik zakt naar een graad of 5 bij een zwakke en meest zuidelijke wind. Dinsdag overdag verandert er niet zoveel in het rustige weerbeeld. Het is vrij zonnig. Wel is er een kans dat in de kustgebieden mist van zee komt binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 14 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 20 in het zuiden van het land. Er staat een matige zuidwestelijke wind, langs de kust is de wind af en toe vrij krachtig. 

Een hoogterug boven Frankrijk breidt zich uit tot over onze omgeving en trekt halverwege de week langzaam oostwaarts. Een zwak front weet ons land te passeren waarna er minder warme lucht ons land binnenstroomt. Tegelijkertijd krijgt hogedruk dan weer invloed op ons weer. Na het weekeinde wordt de luchtdruk laag boven Scandinavië terwijl west van Ierland een hogedrukgebied ligt. Er stelt zich dan een noordwestelijke stroming in waarmee koudere lucht wordt aangevoerd. Bovendien trekken er af en toe ook storingen in mee.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en weinig of geen regen. Woensdag een warme dag, daarna geleidelijk lagere middagtemperaturen.

Di Wo Do Vr Za Zo
Zonneschijn (%) 60 70 40 50 50 50
Neerslagkans (%) 10 10 30 10 20 20
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 5 8/9 6/8 3/5 3/6 2/6
Middagtemperatuur (°C) 18 20/21 12/17 11/15 13/15 11/15
Windrichting ZW ZW NO NO NO NO
Windkracht (bft) 4 3 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn