Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog, morgen meer bewolking

20 april 2013 door Jannes Wiersema

De kern van een hogedrukgebied bevindt zich op dit ogenblik pal boven ons en dat zorgt uiteraard voor een rustig en zonnig weertype. Deze kern trekt snel verder naar het oosten waardoor morgenavond een zwak koufront nadert vanaf het westen. Dinsdag vestigt zich een nieuwe hogedrukcel boven onze omgeving. De aangevoerde lucht wordt daarbij zachter.

Afgelopen nacht is het kwik flink onderuit gegaan in de koude polaire luchtsoort uit het Noorden kwam het op uitgebreide schaal onverwacht tot lichte vorst (Hoogeveen -3,4, Twenthe -3,5º); nabij het aardoppervlak zowaar minima tot beneden -5 graden (De Bilt en Heino -6,0, Twenthe -7,2º). Het zuidoosten bleef dankzij de aanwezigheid van bewolking van kou verschoond en een aanlandige wind hield het kwik ook in het waddengebied boven nul.

Aanvankelijk komen lokaal mistbanken voor, maar verder begint de dag met veel zon. In de loop van de ochtend en middag neemt de bewolking vooral in het noorden en zuiden toe, maar er blijft ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur varieert van 8 graden op de Wadden tot 12 graden in het zuiden van het land. De noordoostenwind is overwegend matig.

Komende nacht verloopt helder, maar in het zuidoosten drijft hogere bewolking binnen. Lokaal kan weer een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 2 graden. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig.

Morgen begint de dag zonnig. In de loop van de dag wordt de bewolking van het zuidoosten uit geleidelijk dikker. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het westen tot 14 graden in het oosten van het land. De wind draait in de ochtend naar het oosten en is zwak tot matig. In de middag wordt de wind veranderlijk. (Bron: KNMI)

Tijdens de eerste helft van volgende week zijn de neerslagkansen niet groot maar helemaal droog blijft het evenmin. Er kan wel eens een bui vallen. Uitlopers van lagedrukgebieden ter hoogte van IJsland en boven de Noorse Zee, toucheren namelijk het Noordzeegebied.
Ondertussen komt over Biskaje een hogedrukgebied naar West-Europa. Rond het hoog circuleren relatief warme luchtmassa’s. Daarin loopt de temperatuur op woensdag en donderdag op veel plaatsen tot boven 15 graden op.
Na donderdag volgt helaas toch weer een thermische afstraffing. Boven het midden van de Atlantische Oceaan komt een sterk hogedrukgebied tot ontwikkeling met een kerndruk van rond 1045 hPa. Aan de oostflank van het hoog slaat een markante hoogtetrog (500 hPa -35º) over het Noordzeegebied uit. Daardoor vooral vanaf vrijdag toenemende neerslagkansen en middagtemperaturen ver beneden normaal. De operationele oplossing van het ECMWF verwacht tijdens het laatste weekeinde maxima beneden 10 graden. Tevens lijkt het thans aannemelijk dat ook het kroningsfeest op 30 april de wisselvalligheid en kilte niet gaat ontlopen.( Bron Jan Visser)
Vooruitzichten

Meest temperaturen beneden het langjarig gemiddelde, halverwege de week tijdelijk rond normaal. Er wordt niet veel neerslag verwacht.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn