Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog, vanavond enkele buien.

26 juni 2013 door Jannes Wiersema
Tussen een hogedrukuitloper boven de Britse Eilanden en de Noordzee en een laag boven de Oostzee staat een noordwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Het laag boven Polen beweegt retrograad naar het zuiden van Noorwegen, de rug boven de Britse Eilanden trekt zich weer terug de Oceaan op. Door deze ontwikkeling neemt de noordwestelijke stroming geleidelijk in kracht toe en een zwak frontaal systeem komt van het noordwesten uit naderbij. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven het oostelijk deel van de Noordzee een hoogtelaag waarvan de verscherpende trog in de nacht naar donderdag van noordwest naar zuidoost over het land trekt. Deze trog zorgt ervoor dat het zwakke frontale systeem vanavond activeert en van het noordwesten uit over ons land trekt. Morgen overdag bevinden we ons in een stevige noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Op hoogte staat een noordelijke stroming en trekt vanuit het noorden frontale bewolking over ons land.

 

De dag begint met brede opklaringen, maar in het oosten komen ook enkele wolkenvelden voor. In het midden en zuiden van het land komen aanvankelijk ook mistbanken voor, maar deze lossen snel op. In de loop van de dag ontstaan met name landinwaarts weer stapelwolken, het blijft echter tot aan het begin van de avond nagenoeg overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De wind is noordwest en is matig van kracht, in het Waddengebied nu en dan vrij krachtig.

In de loop van de avond neemt van het noordwesten uit de kans op buien toe, ook komende nacht kan er af en toe een bui vallen. De minima komen uit rond een graad of 10. De west- tot noordwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.

Morgen is er veel bewolking en zijn er vooral in het noordoosten van het land perioden met regen. Met een matige, langs de kust vrij krachtige noordwestenwind wordt het op veel plaatsen niet warmer dan 14 graden. (Bron:KNMI)

Tussen een standvastig hogedrukgebied zuidwest van de Britse Eilanden en lagedruk in de omgeving van IJsland staat in onze omgeving een noordwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Een occluderend frontaal systeem trekt zaterdag over onze omgeving zuidoostwaarts. Vanaf het weekeinde bevindt onze omgeving in een zwakke uitloper van het Atlantische hogedrukgebied. In het bovenluchtpatroon zien we volgende week de opbouw van een rug vanuit het Azorenhoog over onze omgeving richting Scandinaviƫ. Aan de grond zien we dan een hogedrukgebied boven onze omgeving of boven de Noordzee. Bij deze ontwikkeling wordt het droog en warmt de atmosfeer duidelijk op. Een mogelijkheid is dat de rug later volgende week naar het oosten doorschuift in onze omgeving weer plaats maakt voor een hoogtetrog met weer iets koelere lucht.

Vooruitzichten

Wisselvallig en koel, vanaf zondag droger en geleidelijk oplopende temperaturen.

het weer

woensdag 03 juli tot en met woensdag 10 juli

Grote kans (ca. 80%) op een overwegend droog weertype met geregeld zon en temperaturen van rond of boven het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 20%) op een wisselvalliger weertype met af en toe een bui en temperaturen iets onder het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn