Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

03 juni 2013 door Jannes Wiersema

Tussen een vrijwel stationair opvullend lagedrukgebied boven het oosten van Europa en een langzaam noordwaarts bewegend hogedrukgebied net zuidwesten van Ierland staat in ons aandachtsgebied een noordelijke stroming.

Vandaag is het vrij zonnig, al zijn er ook wolkenvelden aanwezig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot lokaal 18 in het zuiden van het land. De noordelijke wind is matig, kracht 4 en aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5.

In de nacht van maandag naar dinsdag hebben we te maken met wolkenvelden. Wel blijft het droog. De minima liggen rond 8 graden. De wind is noordelijk, zwak tot matig, kracht 2 tot 3, in het waddengebied matig tot vrij krachtig, 4-5.

Dinsdagochtend zijn er wolkenvelden, maar gaandeweg de dag komt de zon er steeds meer doorheen. De middagtemperatuur varieert van 15 graden op de Wadden tot circa 20 graden in het binnenland. De wind is noordelijk, zwak tot matig, rond kracht 3, op de Wadden matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Het sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa vult langzaam op en verliest haar greep op ons weer. Tegelijkertijd zien we een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen retrograad de Noordzee overtrekken naar IJsland, waarna het afbuigt en via de Noordkaap oostwaarts trekt en opvult. Donderdag zien we een nieuw hoogtelaag afsnoeren in een trog boven de oceaan. Deze trekt via het Iberisch schiereiland richting Centraal Europa. In de clusters zien we grote consensus over het hoogtelaag dat naar Centraal Europa trekt.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met geregeld zon. Maximum temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

het weer

maandag 10 juni tot en met maandag 17 juni

Grote kans op een vrij droog weerbeeld met temperaturen die iets boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar uitkomen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn