Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en meest droog.

09 mei 2013 door Jannes Wiersema

Gistermiddag trok een actief buienlijn van Zw naar No over het land en activeerde richting het Noordoosten. Eind v/d middag werd tijdens de buien met onweer tussen Loppersum en Appingedam een kleine windhoosje gezien. Zover bekend richte deze hoos geen schade aan.Er viel na lange tijd ook weer eens regen van betekenis.Over de afgelopen 24 uur: Ten Post 3,0 mm;Roodeschool 8,1 mm. t’Zandt: 14,0 mm en Sappemeer melde 23,0 mm al deze plaatsen zijn in Groningen.

Met  een strakke zuidwestelijk stroming worden  geregeld Atlantische storingen aangevoerd. Een eerste zwak front trekt morgen in de vroege ochtend over onze kust, maar deze brengt weinig neerslag met zich mee. Zaterdag zorgt een volgend frontaal systeem voor meer regen en buien.

Vanochtend trekken nog wolkenvelden over het land waaruit vooral in het oosten nog wat regen valt. In de kustprovincies is het vandaag vrij zonnig en vanmiddag klaart het ook in het binnenland op.
Er wordt vrij koele lucht aangevoerd, waarin de middagtemperaturen op 14 tot 18 graden uitkomen. Er steekt een zuidwestelijke bries op, die in de kustgebieden (vrij) krachtig is. Vanavond is het helder. Later vannacht komt meer bewolking. Minima 8-10 gr.

Komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe en plaatselijk valt er lichte regen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10 graden. De zuidelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan de kust en op het IJsselmeer.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en er kan een enkele bui vallen. In de middag is het overwegend droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig. (Bron: KNMI)

Zaterdag passeren talrijke kleinere storingen ons land welke allemaal gekoppeld zijn aan de depressie op de Noordzee. Er vallen meerdere buien, het waait stevig uit het zuidwesten, 4 tot 5 Bft en vooral in de kustprovincies is het fris bij 12/13 graden. Landinwaarts loopt het kwik nog op naar 15 tot 16°C.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig en koel, maar geleidelijk iets oplopende middagtemperaturen.

het weer

Een laag op 500 hPa ligt aan het begin van de periode boven de Noordzee en vult geleidelijk op. Bijbehorend lagedrukgebied boven Engeland neemt snel in betekenis af. Een volgende 500 hPa trog ontwikkelt zich zondag nabij de zuidpunt van Groenland en trekt uitdiepend naar het zuidoosten. Woensdag ligt genoemde trog ter hoogte van Ierland en blijft daar tot het einde van de periode, met verschillende kernen, ronddraaien. Dit betekent dat na het weekeinde een groot deel van de periode een lagedrukgebied zich ter hoogte van Ierland bevindt. Hierdoor staat er bij ons een zuidwestelijke stroming, waarmee koele maritieme lucht wordt aangevoerd. Hierin trekken ook enkele, niet al te actieve, storingen mee. Volgende week woensdag en donderdag wordt er tijdelijk wat warmere continentale lucht aangevoerd, wanneer het genoemde laag zich tijdelijk zuid van Ierland bevindt

Samenvatting meerdaagse-periode:

Licht wisselvallig en koel, maar geleidelijk iets oplopende middagtemperaturen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn