Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en minder warm.

03 juli 2015 door Jannes Wiersema

28Een hogedrukgebied met centrum boven Het Kanaal verplaatst zich via Engeland richting de noordelijke Noordzee. Zaterdagochtend bereikt een volgende thermische vore het zuidwesten. In de middag ligt deze vore van noordwest naar zuidoost over ons land

Lokaal een mistbank, die snel oplost. Overdag zijn er perioden met zon en blijft het droog. De maxima lopen uiteen van 24 graden op de Wadden tot lokaal nog 33 graden in Limburg. De zwakke tot matige wind is west en draait in de loop van de dag via noord naar noordoost.

Komende nacht is er veel sluierbewolking en is een kleine kans op een enkele (onweers)bui. De minima lopen uiteen van 17 graden in het noorden tot 22 graden in het zuiden. De oostenwind is matig, in het oosten zwak.

Zaterdagochtend is er nog steeds veel hoge bewolking aanwezig en in het noordwesten kan er een onweersbui voorkomen. De temperaturen lopen al snel op naar waardes rond 25 graden. De matige wind draait naar het zuidoosten, in het zuidwesten naar zuid.

Zaterdagmiddag komen er met name in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien tot ontwikkeling. Hierbij is er kans op hagel. Elders zijn er wolkenvelden. De temperaturen lopen uiteen van 21 graden op de stranden tot 36 graden in het oosten. Van het westen uit gaan de temperaturen echter dalen. De wind draait naar west tot noordwest. Het eerste in het zuidwesten, aan het einde van de middag pas in het noordoosten.

Zaterdagavond trekken de onweersbuien naar Duitsland en dan zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen. De temperaturen dalen naar waardes tussen 20 graden aan zee en 26 graden in het uiterste oosten. De westenwind is zwak tot matig.

De Omega-blokkade, waarbij de bijbehorende hoogterug net ten oosten van ons land bevindt en de twee hoogtelagen respectievelijk boven de Oceaan en Zuidoost-Europa bevinden, lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. De huidige aanvoer van warme lucht zal hierdoor eveneens onderbroken worden. De zonale stroming die na de blokkade de grootste kans maakt als opvolgend stromingspatroon is waarschijnlijk geen “blijvertje”. Aan het eind van volgende week is de kans op een nieuwe blokkerend hoog boven Centraal-Europa weer tamelijk groot. Echter de as van het hoog is enigszins NO-ZW gekanteld en deze hoogterug lijkt geen onderdeel uit te maken van een echte Omegablokkade.

Vooruitzichten

Perioden met zon en van tijd tot tijd enkele regen- of onweersbuien. Tot en met dinsdag kans op zomerse middagtemperaturen. Vanaf woensdag iets minder warm.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 10 juli tot en met vrijdag 17 juli

Grote kans (ca. 60%) op temperaturen rond of boven normaal met kleine kans (30%) op neerslag.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn