Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en vrijwel overal droog.

23 juli 2015 door Jannes Wiersema

30De westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. In de stroming trok vannacht een weinig actieve occlusie over het land. Een relatief laagje dat met de occlusie net nover het noorden van ons land trok is inmiddels opgevuld en slechts nog herkenbaar als frontale trog, Achter deze trog komt vanochtend nog het ingedraaide deel van de occlusie band van west naar oost over het land. Veel activiteit zal ook daar niet op zitten, vooral enkele wolkenvelden over de noordelijke helft van het land. Erachter bouwt een rug op over onze omgeving, die deels ook vrijdag overdag ons weer bepaalt. Vrijdagmiddag gaat de wind de oosthoek in, op nadering van een “interessante” oceaandepressie waarvan de koers op zaterdag waarschijnlijk precies over ons land voert.

Vandaag is er een afwisseling van zon en wolkenvelden, het blijft zo goed als overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 21 graden. De wind draait geleidelijk overal naar west tot noordwest en is matig. Vanmiddag draait de wind aan de kust naar zuidwest.

Komende nacht zijn er naast brede opklaringen ook enkele wolkenvelden. Mogelijk ontstaat er lokaal een ondiepe mistbank. Het blijft droog. De temperatuur daalt naar omstreeks 13 graden. De wind is zwak en veranderlijk.

Vrijdag schijnt aanvankelijk de zon, vaak wel iets afgeschermd door hoge wolkensluiers. In de loop van de dag neemt de bewolking verder toe en tegen de avond gaat het van het zuidwesten uit regenen. De middagtemperatuur ligt rond 23 graden. De wind is eerst veranderlijk, wordt in de middag oostelijk en is zwak tot matig.

In onze omgeving staat op hoogte een licht meanderende zonale stroming. In de stroming lopen zwakke troggen en ruggen mee over onze omgeving. Passerende storingen zijn deze week nog dermate zwak dat het goeddeels droog blijft. Het polaire front ligt inmiddels flink ten zuidoosten van ons land. Deze nacht, nacht naar donderdag, passeert een zwakke occlusie, gevolgd door een opbouwende rug. Interessant is de oceaanstoring die gisteren, woensdag, noord van de Azoren langs trok. Deze frontale depressie (golf) trekt oostnoordoost richting Bretagne en uiteindelijk (volgens deze EPS run) met 70% kans op zaterdag al uitdiepend over ons land. Het laag lijkt onder invloed van de linkeruitgang van de jet “aangeslagen” te worden. Kijkend naar de pluim dan is de variatie in neerslaghoeveelheid en windsterkte oplossingen nog tamelijk groot en dus enigszins onzeker. Op nadering van de storing beging het bovenluchtpatroon ook sterker te meanderen. Na het lagedrukgebied op zaterdag passeert er zondag een trekrug, gevolgd door een volgende diepe depressie op maandag, gevolgd door een volgende trekrug en daarna nog een vlak langs onze kust voorbijtrekkende depressie. Kortom drie actieve depressies vanaf zaterdag in deze run.

Vooruitzichten

Wisselvallig met soms veel regen en vooral op zaterdag ook kans op veel wind. Met een middagtemperatuur van net 20 graden is het aan de koele kant.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 30 juli tot en met donderdag 06 augustus

Er is een tamelijk grote kans (70%) op droog en meer zomers weer, met een temperatuur op of iets boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn