Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en warm.

04 september 2013 door Jannes Wiersema

bewolktHet centrum van een hogedrukgebied ligt boven het noorden van ons land en trekt langzaam oostwaarts. Vanmiddag wordt de kern boven het noorden van Duitsland verwacht, donderdag boven de Oostzee. Als gevolg van deze verplaatsing van het hoog wordt de stroming in ons aandachtsgebied meer zuidelijk en wordt de aangevoerde lucht droger en warmer.

De eerste uren komen er nog een paar mistbanken voor die overigens ook weer spoedig verdwijnen. Verder krijgen we vandaag met name in de zuidelijke helft van het land veel zon te zien, terwijl er meer naar het noorden ook wolkenvelden voorkomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden in het noorden tot plaatselijk 28 graden in het zuiden. Er staat een zwakke oost- tot zuidoostenwind.

De nacht naar donderdag verloopt op veel plaatsen helder en droog. Mogelijk ontstaan er en in noordoosten enkele mistbanken.Bij een zwakke oostelijke wind daalt de temperatuur naar ongeveer 16 graden.

Donderdag overdag is het ronduit zonnig en wordt het erg warm. De temperatuur loopt in de middag uiteen van 26 graden in het noorden tot plaatselijk 31 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige zuidoostenwind. (Bron: KNMI)

In de bovenlucht is een hogedrukgebied aanwezig boven Centraal Europa. In de omgeving van IJsland ligt een laag. Dit laag trekt oostwaarts maar zakt daarbij tegelijkertijd ook flink uit met een afsnoering tot gevolg. Vrijdag wordt dit afgesnoerde hoogtelaag net zuid van Ierland verwacht. Daarvandaan draait het over de Britse Eilanden richting naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland waar het na het weekeinde arriveert. In het grondpatroon zien we in eerste instantie een zuidelijke stroming boven ons aandachtsgebied meet aanvoer van droge, warme lucht. Hierin ontstaat vrijdag een thermisch laag boven Frankrijk. Dit laag trekt noordwaarts over of net west van ons land langs waarna het cyclonaal afbuigt richting Britse Eilanden. Het bijbehorende koufront ligt dan zaterdag midden over ons land en trekt maar langzaam verder oostwaarts. Na het weekeinde ligt ons aandachtsgebied ten westen van dit front in de minder warme lucht. Wel blijft het front nog heel dichtbij het zuidoosten van ons land aanwezig. In de loop van de nieuwe week breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit richting Scandinavie waarna het daar een aparte kern vormt.

Vooruitzichten

Droog en lokaal tropisch warm. Vanaf het weekeinde toenemende kans op (onweers)buien en temperaturen dalend naar waardes rond de normaal.

woensdag 11 september tot en met woensdag 18 september

Grote kans (70%) op een enigszins wisselvallig weerbeeld met temperaturen rond de normale waarde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn