Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en wolkenvelden

28 september 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied met centrum boven midden van de Noordzee trekt langzaam naar het oosten en het zwaartepunt komt dinsdag 12 UTC boven Denemarken aan. Op 500-hPa hoogte zien we een hoogterug zich richting Noordzee uitbreiden met as van Zuidwest-Engeland naar Zuid-Noorwegen. Het hoog boven onze omgeving zorgt voor een subsidentie-inversie die daalt naar 4000 vt.

In de ochtend lossen nevel en mistbanken op. Overdag zijn er wolkenvelden, maar is er ook ruimte voor de zon. Het wordt het ’s middags een graad of 16. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Bewolking:

SC-velden vanuit het noordoosten. Alle modellen geven hiervoor een duidelijke indicatie. De trajectori├źn komen voor komende 24 uur uit het bewolkingsgebied boven het noordwesten van Duitsland en de Noordzee. Hierna wordt de aanvoer van vocht onder de subsidentie-inversie minder door draaiing van de stroming naar oost. Overdag ook Cu. In de Limburgse heuvels in de vroege ochtend kans op ST.

In de nacht van maandag naar dinsdag zijn er opklaringen en kan er opnieuw lokaal een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 7 bij een zwakke noordoostelijke wind.

Dinsdag overdag zijn er, na het oplossen van de eventuele mistbanken, flinke perioden met zon. Het wordt ’s middags een graad of 16. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Een hoogterug ligt aan het begin van de periode boven Schotland en de Noordzee blijft daar tot het einde van de week liggen. Op donderdag trekt een hoogtelaag ten zuiden van ons langs, maar trekt te zuidelijk om invloed op ons weer te hebben. In het weekend trekt de rug naar Rusland weg en ligt de weg open voor een hoogtetrog vanuit het westen. Op zondag passeert een eerste hoogtetrog, in het begin van de nieuwe week nadert dan een volgende, actieve hoogtetrog. Dit zorgt dan voor een toename van de wisselvalligheid. In het grondpatroon zien een hoog boven de Noordzee tot het einde van de week min of meer stationair liggen en verplaatst zich dan in het weekend (in de operationele run) richting Rusland. We komen dan onder invloed van een sturend laag bij IJsland. Op maandag passeert (actief) warmtefront, op dinsdagnacht een koufront, waarin een een secundair laag boven de Noordzee ontstaat. Ook daarna blijven we onder invloed van storingen vanuit het westen.

De ontwikkeling voor de komende dagen zit heel consistent in de opeenvolgende runs. In alle EPS-clusters zien we de 500 hPa rug tot het weekend ten noorden van ons land, met in het grondpatroon een hogedrukgebied ten noorden van ons. Dit heeft een oostelijke stroming tot gevolg, me temperaturen rond 17 graden en tamelijk frisse nachten. Aandachtspunt tijdens de nachten is het al dan niet ontstaan van mistbanken. Vanaf het weekend neemt de spreiding in de EPS toe, maar een meerderheid (70%) laat op de langere termijn (na het weekend) toch een wisselvallig weerbeeld zien, met een duidelijk toename van de neerslagkansen. De wind gaat dan in vrijwel alle leden om naar een zuidelijke tot westelijke richting, met een grotere spreiding in de temperaturen.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met zonnige perioden en temperaturen rond een graad of 16.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 05 oktober tot en met maandag 12 oktober Vrij grote kans (70%) op een overgang naar wisselvalliger weer. Temperaturen rond of iets onder normaal.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn