Thursday 30 March
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, in het oosten eerst (onweers)buien.

07 augustus 2015 door Jannes Wiersema

38Polaire front langs de grens met Duitsland ligt evenwijdig aan de bovenstroming, zwakke golfjes lopen langs het front noordoostwaarts. De afgelopen 48 uur was de barokliene band inactief. Vannacht, exact volgens de “model planning”, activeerde het front. De opbouw is onstabiel vanaf ongeveer FL090 tot FL350. Een in aanleg inactieve occlusie boven de Noordzee (langs 3 gr OL) trekt langzaam noordoostwaarts. Gelijktijdig bouwt zich een ZW-NO gerichte rug boven de zuidelijke UK en de zuidelijke Noordzee op. In onze oostelijk grensgebied lijkt ook later vanavond of komende nacht (naar zaterdag) het polaire front te kunnen activeren. Zaterdag overdag bouwt zich vanuit de genoemde UK-rug een aparte hogedrukkern net noord van ons land op.

Naast enkele wolkenvelden zijn er vandaag flinke perioden met zon. In het oosten trekken eerst enkele (onweers)buien over. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 21 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 28 graden in het zuidoosten van het land. De wind is eerst veranderlijk maar wordt overal noordwest tot noord en zwak tot matig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en maakt het oosten opnieuw kans op buiige regen, mogelijk met onweer. De temperatuur ligt rond 15 graden. Er staat een zwakke noordelijke wind.

Zaterdag overdag is er in eerste instantie vrij veel bewolking met in het oosten mogelijk nog een onweersbui. In de middag breekt van het westen uit de zon op steeds meer plaatsen goed door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noordwesten tot nog net 25 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind.

Deze run ziet er toch wat anders uit dan de voorgaande runs. In het algemeen is er deze gehele periode (MD- en EPS-periode) sprake van een meanderende zonale bovenstroming. De lagedruk zit tussen Schotland en Groenland en de hogedruk vooral ten westen van de Azoren. In het bovenluchtpatroon zit een repeterend mechanisme van een naderende Atlantische trog, die vervolgens een afsnoering geeft boven Biscaje en de afsnoering langzaam en opvullend oostwaarts laat bewegen. Ons land pakt dan toch telkenmale in de opgaande tak van de afsnoering een vorticiteitsmaximum mee. In het grondpatroon vertaalt zich dat in hogedruk ten westen van de Azoren met een uitloper via Bretagne in onze richting. De uitloper geeft dan eens in de paar dagen een aparte kern ten noordoosten van ons land. Vervolgens dringt er dan vanuit Frankrijk een vorticteitsmaximum, dus cyclonaliteit, op tot over onze omgeving. Deze vore trekt vervolgens noordoostwaarts weg, opnieuw gevolgd door de volgend hogedrukopbouw impuls.

Vooruitzichten

Nu en dan zon, ook kans op een regen- of onweersbui. Middagtemperatuur rond 24 graden. 

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 14 augustus tot en met vrijdag 21 augustus

Waarschijnlijk houdt het licht wisselvallige zomerweer aan. De temperatuur ligt rond de normale waarde.

Temp. op 2m in °C - Midden Nederland

Neerslag in mm. - Midden Nederland

 8 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn