Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, in het zuidoosten in de middag zeer lokaal een bui.

12 mei 2016 door Jannes Wiersema

30Een laag boven Frankrijk trekt langzaam richting Duitsland en hierdoor krimpt de wind in de onderste niveaus langzaam van oost naar noord. Een frontale zone boven het zuiden trekt verder zuidwaarts en verlaat spoedig het land. Ten noorden ervan wordt de aangevoerde continentale lucht geleidelijk droger. In de noordelijke stroming trekt vrijdag overdag een koufront vanaf de Noordzee zuidwaarts en bereikt vrijdagmiddag de Wadden en ligt zaterdagnacht al ten zuidoosten van ons land. Achter dit koufront komt het aandachtsgebied in koele maritiem polaire lucht terecht.

Voor het koufront uit op vrijdag laten EC en Hirlam nog wat buien ontstaan in het zuidoostelijk deel. Harmonie heeft dit in mindere mate. Het valt verder op dat Harmonie meer wind heeft voor vrijdag in de noordelijke stroming boven de Noordzee. We volgen hierin eerst Hirlam

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is er veel zon. In de loop van de dag ontstaan er enkele stapelwolken en alleen in het uiterste zuidoosten kan nog een enkele bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 24 graden, op de Waddeneilanden blijft het iets koeler. De oost- tot noordoostenwind wordt boven land matig en vlagerig. Langs de kust is de wind vrij krachtig en in de middag mogelijk krachtig.

In de nacht naar vrijdag is er weinig bewolking en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 14 graden en de noordoostenwind wordt zwak tot matig.

Vrijdag overdag is er veel zon. Opnieuw ontstaan er enkele stapelwolken waarvan een enkele in het zuid(oost)en van het land kan doorgroeien tot een bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noorden tot 23 in het zuiden en van het land. De wind wordt noordelijk. Matig boven land en krachtig aan de kust en op het IJsselmeer. Langs de westkust wordt de wind mogelijk hard.

Een uitgestrekte hoogtetrog boven Scandinavie zorgt bij aanvang van de periode voor aanvoer van koude polaire lucht. In de loop van de nieuwe week vervlakt de trog en wordt de bovenluchtstroming westelijk en goed doorstroomd. Tegen het weekend van 21/22 mei lijkt zich een rug op te bouwen met aan de grond een hoog boven onze omgeving.

Vooruitzichten

Wisselend bewolkt, enkele buien en koel. In de loop van de periode langzaam stijgende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 19 mei tot en met donderdag 26 mei

Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen die geleidelijk verder oplopen naar waarden iets boven normaal.

In de eerste week is het ensemble behoorlijk eenduidig. Vanaf week 2 zien we dat er zich verschillen aftekenen in het EPS. De onzekerheden hebben met name te maken met de mate van de opbouw van de genoemde rug en de positionering ervan. Er is een klein deel van de leden, ca 10, die de weststroming handhaaft. Een groot deel van de leden laat een meer uitgesproken opbouw van de rug zien dan de operationele run welke een wat vlakkere meer doorstroomde rug berekend. Deze verschillen komen ook tot uiting in de diverse puntverwachtingen: We zien dan ook dat de oper zich onderin de temperatuurpluim bevindt.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn