Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, maar eerst ook mist.

13 november 2013 door Jannes Wiersema

30De as van een uitloper van een hoog boven de Atlantische Oceaan ligt boven het uiterste zuiden van Limburg. In de loop van de middag trekt de rug-as zuidwaarts en draait de stroming van west naar zuidwest. Een lagedrukgebied bij IJsland trekt langzaam noordoostwaarts. De bijbehorende trog met daarin een koufront trekt donderdag overdag van west naar oost over het land. Het koufront wordt kort gevolgd door een occlusie. In de cross-secties zien we dat de kou-advectie zich vooral op hoogte manifesteert en dat het koufront aan de grond nauwelijks herkenbaar is. Op 500 hPa daalt de temperatuur naar waardes van rond de -30 gr Celsius en daardoor neemt de onstabiliteit donderdagmiddag van het westen uit sterk toe. In de avond nadert van het noordwesten uit nog een kleinschalige trog.

Er zijn brede opklaringen en vooral in het midden, oosten en zuiden komen mistbanken voor. Plaatselijk kan de mist verkeersbelemmerend zijn. De minima variëren van 8 graden vlak aan zee tot rond het vriespunt landinwaarts. Boven land is de westelijke wind zwak, aan de kust staat een meest matige wind uit noordwest.

Later vanochtend verdwijnen de meeste mistbanken, maar in het oosten en zuidoosten kan dat lokaal wel tot in de middag duren. De zon laat zich verder van tijd tot tijd zien en het blijft droog. Vanmiddag wordt het ongeveer 10 graden. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak tot matig. Vanavond neemt de wind aan de kust toe tot vrij krachtig.

Komende nacht neemt de bewolking toe en in de kustgebieden kan een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden vlak aan zee tot 2 graden in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig boven land en neemt langs de kust toe tot krachtig.

Morgen overdag is er veel bewolking en van het westen uit volgt er van tijd tot tijd regen of motregen. In de middag kunnen er ook enkele buien tot ontwikkeling komen met in de kustgebieden kans op onweer en korrelhagel. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7 graden langs de oostgrens tot 10 à 11 graden aan de kust. De zuidelijke wind is matig, boven zee af en toe krachtig. In de middag en avond draait de wind naar noordwest en neemt aan de westkust mogelijk toe tot hard. (Bron: KNMI)

De eerste dagen hebben we te maken met een sterk golvende westelijke stroming. Donderdag passeert hierin een frontaal systeem. In het ‘kielzog’ hiervan zorgt kou-advectie vrijdag voor het afsnoeren van een hoogtelaag boven Frankrijk. Ten noorden van deze afsnoering bouwt zich in het weekeinde tijdelijk een rug op vanuit het Azorenhoog tot over de Noordzee. Ook zondag blijft ons aandachtsgebied in de polaire lucht mogelijk nog onder invloedssfeer van deze rug in de bovenlucht. Later op zondag of maandag schuift de rug echter zuidwaarts weg en stelt zich een west tot noordwestelijke hoogtestroming in. Hierin ontstaat maandag een actief laag tussen IJsland en Schotland, met op de westflank krachtige kou-advectie, wat uiteindelijk resulteert in een langgerekte noord-zuid georiënteerde hoogtetrog boven het Noordzeegebied midden volgende week. Ook hierin vindt vervolgens weer een afsnoering plaats in de buurt van ons land of boven Frankrijk. Het resultaat is dat we vooral op hoogte met duidelijk koudere lucht te maken krijgen.

Vooruitzichten

Vrijdag enkele buien. In het weekeinde overwegend droog met soms zon. Verder lagere temperaturen met in de nachten soms rond het vriespunt. Na het weekeinde toenemende kans op regen of buien.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 20 november tot en met woensdag 27 november

Grote kans op een weertype met temperaturen onder normaal en af en toe een bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn