Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon maar ook enkele buien.

05 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Lagedrukgebied boven het zuiden van Scandinavie beweegt oostwaarts en vult geleidelijk geleidelijk op. Met een zuidwestelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. Overdag trekt er een trog (restanten van oude occlusie) van west naar oost over ons land. Bovendien passeert er in de ochtend een hoogtetrog. In de namiddag en avond treedt er passeert er een trekrug. Zaterdagochtend beweegt een trog over met name het noordelijk deel van het land en verlaat het zuidoosten halverwege de middag. Een trekrug bereikt het westen in de loop van de middag.

Vanmorgen is het op de meeste plaatsen droog en zijn er zonnig perioden. Vanmiddag trekken er enkele buien van west naar oost over het land, de meeste in het oosten. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en is meest matig.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het op veel plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 13 graden en de zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Morgenochtend is er vrij veel bewolking en komen er enkele buien voor. In de middag trekken de laatste buien het oosten van het land uit en van het westen uit komt de zon er op steeds meer plaatsen bij. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 graden en de wind draait naar west tot noordwest en is meest matig.

In het weekeinde beweegt een rug als uitloper van een hoog boven de Golf van Biskaje van west naar oost over ons land. Op zaterdag bevinden we ons nog in polaire lucht, maar op zondag stroomt tijdelijk warmere lucht binnen. Na het weekeinde ontwikkelt zich boven Scandinavie een omvangrijk lagedrukgebied. Het centrum van het hogedrukgebied verplaatst zich ondertussen naar het zeegebied ten westen van de Britse Eilanden. Aanvankelijk houdt het hoog nog een uitloper over West- en Midden-Europa en houdt daarmee maandag nog storingen op afstand. Halverwege de week beweegt een hoogtetrog van het noordwesten uit over onze omgeving. Aan de grond zien we de stroming dan draaien van west naar noordwest, hiermee stroomt dan beduidend koelere lucht over onze omgeving uit. Later in de week krijgt het Atlantische hoog weer een uitloper richting onze omgeving waardoor de atmosfeer weer wat kan opwarmen.

Vooruitzichten

Zondag perioden met zon, droog en vrij warm. Na het weekeinde overgang naar een beduidend koeler weertype met af en toe een bui.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 12 augustus tot en met vrijdag 19 augustus

Aanvankelijk een vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden normaal. Op de langere termijn toenemende kans op een warmer weertype.

Tot halverwege volgende week is er een grote mate van consistentie binnen het EPS-ensemble, zondag wordt hierin de warmste dag met landinwaarts lokaal een zomerse 25 graden. Begin volgende week zien we een grote spreiding in de temperatuur, hetgeen te maken heeft met hoe lang de rug zijn invloed behoudt boven onze omgeving. De afkoeling vanaf dinsdag is in een grote meerderheid van de EPS-leden vertegenwoordigd. Op de meeste plaatsen wordt de 20 graden dan een aantal dagen niet gehaald. Zondag is een droge dag maar de neerslagkansen nemen gedurende de week toe naar ca. 60%, de neerslaghoeveelheden blijven beperkt. Aan het einde van de week warmt het weer wat op onder invloed van de rug. Op de nog langere lange termijn is het aantal warmere leden duidelijk toegenomen ten opzichte van de 12 UTC run van woensdag.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn