Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, meest droog.

18 september 2016 door Jannes Wiersema

30Een hoogtelaag boven centraal Europa zorgt voor een noordoostelijke bovenlucht stroming. Een complex lagedrukgebied aan de grond is gesitueerd in het Alpengebied. De aangevoerde lucht is van polaire oorsprong en wordt geleidelijk droger.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag zijn er perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. In het zuidoosten is er in de ochtend meer bewolking en is het nevelig, maar ook daar komt geleidelijk de zon van tijd tot tijd te voorschijn. De middagtemperatuur komt rond 21°C uit. De noordoostelijke wind is overwegend matig.

Maandag zijn er wolkenvelden en is er ook in zekere mate ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 15 graden, maxima bedragen ongeveer 21 graden. Er staat een meest matige noord- tot noordoostenwind.

Een hoogtelaag boven de Alpen trekt langzaam zuidoostwaarts. Een hoogterug heeft een as van Bretagne richting Scandinavie. Ten gevolge van deze synoptische constructie is er de komende dagen weinig stroming. Tegen het volgend weekend lijkt de hoogterug doorbroken te worden door een actief hoogtelaag welke via de Britse Eilanden naar Frankrijk trekt. Daarna lijkt een west circulatie zich in te zetten.

Vooruitzichten

Af en toe zon, meest droog en middagtemperaturen rond 21 graden.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 25 september tot en met zondag 02 oktober

Waarschijnlijk een licht wisselvallig weertype met middagtemperaturen rond of iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar.

In de cluster scenario kaarten zien we voor de eerste week duidelijk het bovengeschetste scenario terugkomen. We zien een tamelijk eenduidig beeld van de hoogterug (blocking) danwel een neg. NAO scenario (in de gevallen waarbij de hoogterug zich ook meer richting IJsland uitstrekt. Voor de situatie van het volgend weekend, zien we dat er nog veel onzekerheid bestaat. De operationele run laat het hoogtelaag passeren, dit wordt slechts door een klein aantal leden ondersteund, de meeste leden laten een handhaving zien van de hoogterug. Ook op de lange termijn zien we toch een dominantie van anticyclonale invloed, waarschijnlijk met ons land gesitueerd in polaire lucht.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn