Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, morgen bewolkt en vooral in de middag perioden met regen.

17 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de middag een bui.

Aan de noordflank van een uitloper van hogedruk boven Frankrijk voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Maandag nadert vanuit het westen een complex, samengesteld frontaal systeem. Dit systeem bereikt in de loop van de middag het westen van het land en breidt zich geleidelijk oostwaarts over het aandachtsgebied uit.

Vandaag zijn er perioden met zon maar er drijven ook af en toe wolkenvelden over. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de maxima lopen uiteen van 13 graden in het noordwesten tot 17 of 18 graden in het zuidoosten. De wind is westelijk, matig en in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Komende nacht neemt van het noordwesten uit de bewolking toe en de minima liggen rond 7 graden. De wind wordt zuidelijk en neemt langs de westkust toe tot vrij krachtig.

Maandag verloopt overwegend bewolkt en vooral tijdens de middag zijn er perioden met regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 11 in het noordwesten tot nog 18 in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig en neemt in de avond weer af.

Het grootschalige patroon laat zich in de uitgangssituatie typeren door een hoogtelaag boven Schotland. Dit zorgt in onze omgeving voor een tamelijk westelijke aanvoer. In de loop van de week zien we het genoemde hoogtelaag “uitzakken” tot een uitgestrekte hoogtetrog waarvan de as zich dichtbij ons aandachtsgebied bevindt. Deze situatie lijkt zich te handhaven tot en met komend weekend alhoewel de trog zeer langzaam naar het oosten beweegt.

Vooruitzichten
Aanvankelijk tamelijk koel, vrij veel bewolking en hoge neerslagkansen. In loop van de week wat meer zon en afnemende neerslagkans.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 24 mei tot en met zondag 31 mei
Waarschijnlijk geleidelijk afnemende wisselvalligheid en toenemende kans op temperaturen rond normaal.

PLUIM_06260_NWT zo 17 mei

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn