Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon. Morgen veel wind en vooral in het noordwesten regen

20 december 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zwakke en verder in activiteit afnemende trog, om 06 UTC NNO-ZZW georiënteerd boven het midden, trekt spoedig naar Duitsland. Na passage van de trog hebben we in de middag te maken met een passerende zwakke rug, zowel aan de grond als op 500 hPa. Een volgend actief lagedrukgebied, nu nog ten oosten van New Foundland, beweegt O-NO waarts en komt zaterdag in de buurt van IJsland te liggen. Op de nadering van dit systeem neemt de gradiënt vrijdagavond alweer flink toe. De bijbehorende frontale systemen komen pas zaterdag dichterbij. Het NO-ZW georiënteerde warmtefront komt zaterdag overdag tegen het noordwesten van ons land te liggen. In de warme sector wordt de aangevoerde lucht aanmerkelijk vochtiger (thetaw850 9-10 graden). Aan de grond blijft de lucht nog lang tamelijk droog met een ZZW aanvoer. Zaterdag aan het einde van de avond trekt een actieve randstoring via Engeland naar Doggersbank/Fladengronden

Het is eerst op de meeste plaatsen bewolkt met in het oosten en noorden eerst lokaal nog een bui. Van het westen uit klaart het vanochtend echter breed op. De rest van de dag blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. Er staat een matige zuidwestelijke wind, aan de kust is de wind (vrij) krachtig.

Na een heldere avond raakt het in de nacht naar zaterdag overal bewolkt en gaat het in het noordwesten van het land regenen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het oosten en zuidoosten van het land tot 7 graden langs de noordwestkust. De zuid- tot zuidwestenwind neemt boven land toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard. In het noordwestelijk kustgebied wordt de wind mogelijk stormachtig, daar kunnen bovendien zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur.

Zaterdag overdag is het bewolkt en in het westen, midden en noorden van het land valt er af en toe regen. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. De zuid- tot zuidwestenwind blijft stevig doorstaan met langs de noordwestkust nog steeds kans op zware windstoten. (Bron: KNMI)

De komende dagen is er sprake van een vrij strakke west tot zuidwestelijke stroming boven de Atlantische Oceaan. Sturende lagedrukgebieden liggen vrijwel continu tussen IJsland en Schotland. De aangevoerde lucht is dan ook tamelijk zacht. Tijdens de kerstdagen begint de hoogtestroming meer te golven en vindt er in een hoogtetrog boven het zuiden van Frankrijk een afsnoering plaats. Onze omgeving lijkt dan tijdelijk in de polaire lucht te komen met tijdelijk minder hoge temperaturen. Daarna blijft de stroming min of meer zonaal, waarbij de straalstroom iets zuidelijker komt te liggen.

Vooruitzichten

Geregeld regen of buien en van tijd tot tijd ook veel wind. Zacht met maximumtemperaturen die oplopen naar waarden rond 10 graden. Tijdens de kerstdagen waarschijnlijk minder zacht en rustiger.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 27 december tot en met vrijdag 03 januari

Grote kans (70-80%) op aanhoudend wisselvallig en vrij zacht weer met van tijd tot tijd veel wind.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387517591214

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn