Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, ook enkele wolkenvelden.

16 december 2016 door Jannes Wiersema

30Een zuid- tot zuidoostelijke stroming voert in een warme sector enigszins vochtige lucht aan. Zaterdag wordt de stroming geleidelijk zuidwestelijk door opbouw van hogedruk boven de noordelijke helft van Frankrijk. Daardoor kunnen afgezwakte fronten vanuit het westen het land binnentrekken op zaterdagmiddag en zaterdagavond.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag zijn er perioden met zon, die soms afgewisseld worden door wolkenvelden, met name in het westen van het land. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het noorden tot 9°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige in het Oostelijk waddengebied bij vlagen een vrij krachtige zuidoostenwind.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er opklaringen en kan lokaal mist ontstaan. Later komt er van het westen uit waarschijnlijk meer bewolking. De minima liggen op de meeste plaatsen iets boven nul, vooral in het oosten van het land kan het plaatselijk licht vriezen. De wind krimpt naar het zuiden en is zwak tot matig.

Zaterdagochtend lost de mist grotendeels op en is er in het oosten eerst nog af en toe ruimte voor de zon. Van het westen uit neemt de bewolking  verder toe en in de loop van de dag kan lokaal lichte motregen vallen. De maxima lopen uiteen van 4°C in het zuidoosten tot 9°C aan zee. De wind draait naar zuidwest en is zwak tot matig.

We hebben aanvankelijk te maken met een hoogterug. De hoogterug domineert de westelijke helft van Europa, terwijl er boven het Iberisch Schiereiland een hoogtelaag aanwezig is. In de loop van de volgende week vlakt de hoogterug zich af en komt een zonale weststroming op gang met mogelijk onstuimige kerstdagen,maar dat is nog niet zeker.Als dit gaat gebeuren kunnen we voor langere tijd de winter waarschijnlijk wel vergeten.

Vooruitzichten

Tamelijk rustig weer met regelmatig mist, vrij veel bewolking maar lage neerslagkansen. In de nachten kans op wat vorst.

foto van Meteo Roodeschool.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 23 december tot en met vrijdag 30 december

Waarschijnlijk overgang naar een vrij zacht weertype met soms vrij veel wind en toenemende neerslagkansen.

In de EPS cluster scenario kaartjes zien we t/m +144 een volledige dominantie van een Europese hoogterug (rode blocking scenario) Gezien het bovengeschetste scenario van de operationele run is dit niet verwonderlijk.Tot en met halverwege volgende week levert dit tamelijk rustig weer op met in de nachten kans op vorst. Na +144 zien we geleidelijk dat het stromingspatroon met pos. NAO (blauw) gaat domineren. De zonale stroming wordt dus door de meeste leden ondersteund. Het een en ander komt ook duidelijk tot uiting in de diverse puntuitvoer. We zien vanaf halverwege volgende week de neerslagkansen significant toenemen. Daarbij ontwikkelt zich een sterke straalstroom van ca 200 kn. Aan de rechteringang ontwikkelt zich mogelijk een actieve randstoring tegen de kerstdagen. Dit is zeker een aandachtspunt gezien de uitdieping.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Sneeuwkans

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn