Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, vanavond in Zeeland af en toe regen.

09 april 2016 door Jannes Wiersema

28Een lagedrukgebied met meerdere kernen ten zuiden van IJsland koerst zuidwaarts. Hierdoor komt een occlusie boven Engeland dichterbij en bereikt aan het einde van de middag het uiterste zuidwesten. De occlusie zwaait vervolgens noordoostwaarts, verlaat zondagmiddag het noordoosten van het land en tegen het einde van zondagmiddag het uiterste noorden van de FIR.

Voor nu draait het om mistbanken die ontstaan zijn, maar slechts ondiep ontwikkeld. De modellen berekenen de mistbanken vooral in de noordwestelijke helft, maar de mistbanken bevinden zich juist elders. De timing van de occlusie vertoont kleine verschillen. De overeenkomst tussen de modellen is dat de activiteit er geleidelijk uit gaat naar het noordoosten door een diffluente bovenstroming. In de nieuwste runs is deze verzwakking nog sterker. Voor de occlusie uit ligt overigens nog een inactieve occlusie, die alleen in Harmonie nog enigszins opleeft door vanavond met een bui te komen in het zuidwesten. De kans hierop lijkt klein.

Het is aanvankelijk vrij zonnig, hoewel er in het westen en noorden ook sluierbewolking aanwezig is. Er ontstaan vandaag stapelwolken, maar de zon blijft geregeld te zien. Later vanmiddag neemt de bewolking in het westen toe en tegen de avond gaat het in Zeeland af en toe regenen. De middagtemperaturen komen uit tussen 11 graden op de Wadden en 15 graden in het zuidoosten. De zuid- tot zuidoostenwind trekt aan naar matig.

Komende nacht is het zwaar bewolkt en de regen boven het zuidwesten trekt langzaam naar het midden. Later vannacht klaart het in het zuidwesten op en is er kans op een enkele mistbank. De temperatuur daalt naar ongeveer 5 graden. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en blijft matig. In het noorden blijft de wind zuidoostelijk.

Morgen zijn er enkele wolkenvelden en valt er vooral in de ochtend plaatselijk af en toe regen. Met name in het westen en zuiden komt de zon ook geregeld tevoorschijn. De maxima lopen uiteen van 11 graden op de Wadden tot lokaal 15 graden in het zuidoosten. De wind is aanvankelijk zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen. In de loop van de middag en de avond draait de wind overal naar richtingen tussen oost en noordoost. In het Waddengebied en op het IJsselmeer wordt de wind in de loop van de avond vrij krachtig, 5 Bft.

Een hoogtelaag ligt nabij de Golf van Biskaje. Aan de oostflank bewegen van tijd tot tijd storingen naar ons land. Halverwege komende week transformeert dit geheel naar een patroon waarbij er sprake is van een hoogtetrog die zich uitstrekt van Noord-Scandinavië naar de Azoren. Hierdoor blijft er in onze omgeving sprake van een zuidwestelijke aanvoer waarin voortdurend storingen passeren. Volgend weekend verandert het grootschalige stromingspatroon opnieuw en keren we min of meer terug naar de situatie waarin een hoogtelaag afsnoert en zich nestelt ten noordwesten van Spanje. Wel ontwikkelt zich tevens een hoogterug boven de Britse Eilanden en de Benelux.

Vooruitzichten

Aanvankelijk droog, zonnig en maxima ruim boven normaal. Daarna overgang naar temperaturen rond of iets boven normaal, met meer bewolking en geregeld regen of buien.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 16 april tot en met zaterdag 23 april

Vrij grote kans (60%) op wisselvallig weer, met middagtemperaturen boven het langjarig gemiddelde. Komend weekeinde waarschijnlijk maxima ruim boven normaal.

In de EC-clusterscenario’s is overduidelijk dat de aanwezigheid van het hoogtelaag nabij de Golf van Biskaje door het gehele ensemble ondersteund wordt. Alle clusters geven een negatieve NAO. Pas als de transformatie plaatsvindt naar de langgerekte hoogtetrog zien we ook scenario’s waarbij de NAO weer positief wordt. Voor ons weerbeeld maakt dit overigens niet heel veel uit. De spreiding in de pluim is vrij klein en de onzekerheden die er zijn, zijn logisch en het gevolg van verschillen in bewolking en neerslagintensiteit. De oper komt donderdagavond met een actief neerslaggebied en afgezien van enkele timingsverschillen wordt dat ondersteund door de meerderheid van het ensemble. De zuidelijke aanvoer is goed zichtbaar in het oplopen van de temperatuur in een grote meerderheid van de leden. Op de langere termijn, na komend weekeinde, verschijnen er ook blokkades in het ensemble. Deze houden overigens niet lang aan en vlakken al snel uit, waarna er meer sprake is van een Atlantische rug. Beide resulteren in lagere neerslagkansen. Wel moet daarbij aangetekend worden door overgangen naar geblokkeerde situaties of Atlantische ruggen relatief mager scoren in verificaties. De EC-maandverwachting hield het donderdag j.l. ook nog bij een positieve neerslagafwijking.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn