Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, vanavond regen en (natte) sneeuw en mogelijk ijzel!

08 december 2012 door Jannes Wiersema

Onder een grotendeels heldere hemel en een sneeuwdek vroor het vanochtend in de oostelijke regio’s plaatselijk streng: tot 07:30 uur werd het in Nieuw Beerta -11,0 en op Deelen bij Arnhem -12,6º. Vlak boven de sneeuw werd het nog enkele graden kouder (Twenthe -14,2º). In Zeeland kwam het overigens niet of nauwelijks tot vorst.

De dag begint koud met op veel plaatsen temperaturen tussen de -5 en -10 graden, lokaal enkele graden lager. Alleen vlak aan zee is het met -2 tot -5 minder koud. Plaatselijk komt ook een enkele mistbank voor die in de loop van de ochtend zal verdwijnen. Op de weg is het lokaal glad door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Verder is tot aan het begin van de middag zonnig, maar later in de middag neemt van het noordwesten uit de bewolking toe. Vlak aan zee komt de temperatuur enkele graden boven nul uit, elders blijft het de hele dag licht vriezen. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak, in de kustgebieden wordt de wind westelijk en neemt toe naar matig tot vrij krachtig.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en gaat er neerslag vallen. In de kustgebieden is de neerslag hoofdzakelijk regen, meer naar het oosten toe kan er ook natte sneeuw of ijsregen vallen. Op een nog bevroren ondergrond kan deze neerslag dan voor ijzel zorgen. In de nacht naar zondag valt er op meer plaatsen regen of motregen, alleen in het oosten kan de neerslag nog een winters karakter hebben. De minimumtemperatuur wordt al aan het begin van de avond bereikt, dan nog -5 in het oosten tot rond het vriespunt in het westen. In de loop van de avond en nacht loopt de temperatuur alleen nog maar gestaag op naar rond het vriespunt in het oosten en zuidoosten tot 7 graden vlak aan zee. De zuidwestenwind neemt boven land geleidelijk in kracht toe naar matig, aan zee neemt de westenwind toe naar vrij krachtig tot krachtig.

Zondag is het een bewolkte regenachtige dag, later in de middag kunnen er in het noorden van het land ook enkele opklaringen voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het zuidoosten tot 8 graden langs de kust. De westelijke wind neemt verder toe naar vrij krachtig boven land. Langs de kust neemt de wind toe naar krachtig tot hard, in de avond mogelijk stormachtig. In de avond zijn er dan ook windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur.

Volgende week lijkt het wisselvallig en aan de koude kant te blijven. Maandag zijn de temperaturen in het algemeen boven nul en dan is het wachten op een volgende depressie, die via de Noordzee naar het noorden van Duitsland koerst. In de achterkamer van het systeem stroomt vanaf dinsdag geleidelijk weer koudere lucht ons land binnen als de wind opnieuw de noordhoek opzoekt. Het lijkt op een herhaling van zetten, want die depressie wil in zuidwestelijke richting koersen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn