Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

perioden met zon

22 november 2012 door Jannes Wiersema

WAAIWEER was het woensdagavond! Onder invloed van een frontale storing stond er aan zee en op het IJsselmeer een stormachtige west- tot zuidwestenwind. Tot 21:30 uur meldde Vlissingen een uitschieter van 91 en IJmuiden 92 km/uur. In de Kanaalregio kwamen aan het einde van de middag rukwinden voor tot circa 125 km/uur.

Vandaag krijgen we perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De wind waait uit zuid tot zuidwest en is matig. Aan de kust is de wind vrij krachtig en trekt aan het eind van de middag aan tot krachtig of hard.

In de nacht van donderdag op vrijdag neemt van het westen uit de bewolking toe en laat in de nacht gaat het in het westen regenen. De minimumtemperatuur ligt rond de 6 graden. De wind is zuid, matig, aan zee krachtig tot hard en neemt aan het eind van de nacht af.

Het weer de komende dagen
Later iets kouder

De regen trekt in de vrijdagochtend en het begin van de middag over het land. Daarna breekt de bewolking en blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt zo’n 8 of 9 graden. De wind is zuidwest matig, aan zee matig tot vrij krachtig.

Zaterdag kunnen we waarschijnlijk profiteren van de samenwerking tussen het Russische hoog en een ander bolwerk met hoge barometerstanden dat dan boven het noordwesten van Spanje ligt. Het lijkt meestentijds droog te blijven al is een bui niet uit te sluiten. Aan de temperatuur verandert weinig.

Vanaf zondag wordt het interessant. Depressies openen de aanval op West-Europa terwijl de luchtdruk boven het noorden van het continent juist gaat stijgen. Winterliefhebbers hopen op een ontwikkeling waarbij hogedruk een blokkade boven Scandinaviƫ zal opwerpen en lagedrukgebieden worden afgevoerd naar het Iberisch Schiereiland en het Middellandse Zeegebied. Het is een scenario die door sommige computermodellen voor mogelijk wordt gehouden.
Gedurende de laatste week van november snoert zich boven West-Europa in een brede hoogtetrog een lagedrukgebied af. De atmosfeer verkilt enigszins maar de lucht is vochtig zodat het vaak bewolkt zal zijn met kans op enige neerslag.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn