Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Plaatselijk mistbanken. Vanmiddag van het westen uit regen.

21 oktober 2015 door Jannes Wiersema

40Een rug boven het oosten van het land trekt vannacht weg naar Duitsland. Een tweetal lagen, eentje boven IJsland en een boven de Atlantische Oceaan koersen richting IJsland. Bijbehorend gekoppeld frontaal systeem, van origine een meervoudige structuur, trekt woensdag en donderdag over ons land. Het warmtefront bereikt aan het einde van vanavond de westkust en verlaat donderdagochtend laat het oosten. Donderdagochtend bereikt het koufront het westen en verlaat in de avond het zuidoosten. Vlak voor het koufront uit passeert een hoogterug, waardoor subsidentie al voor passage z’n werk begint te doen. Na passage bouwt boven de Britse Eilanden een rug op.

In het midden en zuiden komen lokaal (dichte) mistbanken voor, die geleidelijk weer verdwijnen. De bewolking wordt steeds dikker en in de loop van de middag gaat het van het westen uit regenen. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, aan zee (vrij) krachtig.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking en nevel. Af en toe regent het. De minima komen uit op omstreeks 10 graden. De zuidwestelijke wind is matig.

Waarschuwing land 0 new

Donderdagmiddag klaart het van het westen uit op en wordt het meest droog. De maxima komen uit op een graad of 14. De wind draait van zuidwest naar west en is meest matig, aan zee vrij krachtig.

Het circulatiepatroon wordt de komende periode gekenmerkt door een golvende jet. Aanvankelijk ligt het aandachtsgebied in de invloedssfeer van een hoogterug, maar al snel trekt deze oostwaarts en volgt een uitzakkende hoogtetrog waarin volgende week een hoogtelaag uitdiept. Dit hoogtelaag blijft vervolgens enkele dagen in onze omgeving rondtollen, terwijl vanaf de oceaan een volgende hoogtetrog nadert.

Vooruitzichten

Aanvankelijk droog en normale maxima, geleidelijk maxima die dalen naar waardes onder normaal en toenemende neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 28 oktober tot en met woensdag 04 november Afnemende neerslagkansen en maxima die waarschijnlijk onder het langjarig gemiddelde liggen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn