Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Regen boven het oosten trekt weg, vanmiddag kans op zon

15 december 2013 door Jannes Wiersema

zon en regen

Een laag ten oosten van IJsland trekt noordwaarts. Bijbehorende warmtefront-koufrontconstructie ligt boven het aandachtsgebied, maar is aan de grond niet of nauwelijks herkenbaar. De neerslag die bij deze constructie hoort trekt naar het oosten weg. Het koufront golft en het buigpunt passeert vanmiddag van zuid naar noord, waardoor het front weer geheel ten westen van het land terechtkomt. Tegelijkertijd diept een Atlantisch laag snel uit en koerst richting IJsland. Bijbehorend koufront loopt in op voornoemde frontale constructie. Maandagmiddag en -avond trekt een laag in deze frontale zone naar Zuid-Engeland en hierdoor maakt het front wederom een slinger over ons land. Aan het einde van de avond ligt het front weer ten westen van het land. In verticale dwarsdoorsnedes en dauwpunt is te zien dat er aan de grond voorlopig niets doorkomt.

Het is zwaar bewolkt en de regen boven het oosten trekt weg naar Duitsland. Alhoewel de bewolking ’s middags de overhand houdt kan dan heel af en toe de zon doorbreken. Vanavond wordt de bewolking weer dikker en kan er vooral in het noordwesten af en toe regen vallen. De temperatuur ligt vanmiddag rond 8 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard en neemt af naar matig, aan zee naar vrij krachtig. Later in de middag en avond neemt de wind opnieuw in kracht toe.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en vooral in het noordwesten kan van tijd tot tijd regen vallen. In het oosten komen ook opklaringen voor. De minima variëren van 4 graden in het oosten tot 7 graden aan zee. Er staat boven land een matige zuidwestenwind. In de kustprovincies is de wind vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

Ook morgen overdag overheerst de bewolking in de noordwestelijke helft. Verder landinwaarts komt ook de zon af en toe te voorschijn. In de avond neemt de kans op regen van het westen uit toe. Maxima liggen rond 9 graden. Er staat een matige zuidwestenwind, aan zee is de wind (vrij) krachtig 5 tot 6 Bft. (Bron: KNMI)

Boven de Atlantische Oceaan is een complex laag aanwezig, zowel in de bovenlucht als aan het oppervlak. Van tijd tot tijd schampen (rand)storingen over het aandachtsgebied. Vooral donderdag en volgende week dinsdag komen actievere systemen door.

Vooruitzichten

Zacht, wisselvallig en vooral donderdag regen.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 22 december tot en met zondag 29 december

Aanhoudend zacht, wisselvallig en meer wind.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387092457769

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn