Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Regen en zware windstoten.

27 december 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Een diepe depressie net west van Ierland dan verder noordoostwaarts via het noorden Schotland richting de Shetland Eilanden waar het zaterdagnacht arriveert. Het bijbehorende warmtefront bereikt het zuidwesten vanochtend rond 06 UTC en wordt vrij snel gevolgd door een koufront. Het koufront gaat golven waardoor de oostwaartse verplaatsing vertraagt. Zaterdagochtend trekt er een golf in het koufront naar het noorden, met als gevolg intensiverende neerslag. Wanneer deze golf eenmaal gepasseerd is trekt het koufront vrij snel het land uit.

Vandaag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De temperatuur loopt in de middag op naar ongeveer 9 graden. Boven zee gaat het weer stormen uit een zuidelijke richting. In de kustgebieden en op het IJsselmeer wordt de wind stormachtig, 8 Bft, boven land komt een (vrij) krachtige wind te staan, windkracht 5 tot 6. Verder komen er in het westen, midden, noorden van het land en in de Limburgse heuvels zware windstoten voor tot 80 km/uur, in het waddengebied tot 90 km/uur. In de loop van de middag en avond neemt de wind weer in kracht af.

In de nacht naar zaterdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen, alleen het noordwesten van het land houdt het waarschijnlijk droog. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 6, in Limburg rond 9 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In het zuidoosten wordt de wind zwak en veranderlijk.

Zaterdag overdag trekt het regengebied geleidelijk naar het oosten weg en kan op een aantal plaatsen de zon even tevoorschijn komen. In het oosten van het land kan het echter tot in de middag doorregenen. De temperatuur ligt in de middag rond de 8 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust vrij krachtig. In het zuidoosten van het land is de wind zwak en veranderlijk.

Lagedrukgebieden houden ook op lange termijn grote invloed op ons weer,met geregeld regen en veel wind. Ook blijft het veel te zacht voor de tijd van het jaar. Enige winterweer of wat daar op lijkt is totaal niet aan de orde.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen, soms veel wind en (vrij) zacht.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 03 januari tot en met vrijdag 10 januari

Grote kans (70-80%) op een voortzetting van het wisselvallige weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1388122285963

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn