Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Regen, in de middag in het noordoosten kans op IJsregen

09 maart 2013 door Jannes Wiersema

Vandaag trekt een klein lagedrukgebied zeer langzaam van Zeeland naar het oosten van ons land. Het lagedrukgebied stuwt aan de voorzijde vochtige en zeer zachte lucht vanuit het zuiden naar het noorden. Een hogedrukgebied ligt boven het zuiden van Scandinavië en zorgt in het noorden van het land voor een noordoostelijke stroming en de aanvoer van aanzienlijk koudere lucht. Op de grens van deze twee luchtsoorten bevindt zich een actief frontensysteem, dat in de loop van de dag vanuit het noorden slechts moeizaam naar het zuiden zal bewegen. De temperatuurtegenstellingen zullen daardoor juist gaan toenemen. Deze tweedeling was vrijdag al goed zichtbaar. Zo liep de temperatuur vrijdag in Eindhoven op naar 16,4° en was het in Nieuw Beerta slechts 3,6°. Ook vanochtend zagen we van die grote temperatuurtegenstellingen met in Nieuw-Beerta 1.5° en in Zeeuws Vlaanderen 10,9°.

Vandaag is het zwaar bewolkt en er zijn flinke perioden met regen, met vanmiddag in het noordoosten kleine kans op IJZEL. In het zuiden van het land wordt het in de loop van de middag enige tijd droog, terwijl de neerslag in het noordoosten van het land geleidelijk overgaat in natte, en in de avond ook droge sneeuw. De tweedeling in temperatuur blijft bestaan met in het zuidoosten een graad of 10 graden, terwijl het kwik in het noordoosten blijft steken op +1 graad. De wind is matig tot (vrij) krachtig en waait uit oost tot noordoost, in het zuiden wordt de wind vanmiddag westelijk. In de avond gaat de neerslag van het noorden uit steeds meer over in sneeuw. In het noordoosten kan tot en met zondagochtend in totaal 5 cm vallen, elders blijft het beperkt tot enkele centimeters.

Komende nacht trekt het sneeuwgebied boven de noordelijke helft van het land langzaam naar het zuiden. In het zuiden van het land valt dan nog steeds af en toe lichte regen. De temperaturen liggen in het sneeuwgebied veelal iets boven het vriespunt, in het zuiden van het land is het dan nog ruim boven nul. Er staat een zwakke tot matige noord- tot noordoostelijke wind, in het noorden is de wind (vrij) krachtig, 5 a 6 Bft. In het zuiden is de wind west tot noordwest.

Morgen overdag stroomt geleidelijk koudere lucht over het gehele land. Het sneeuwgebied trekt naar het zuidoosten en zal het land in de loop van de middag verlaten. Later neemt in het Waddengebied de kans op een sneeuwbui toe. De maximumtemperaturen komen niet verder dan rond het vriespunt in het noordoosten tot 2 graden in het zuidwesten. De noordoostenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig 5 à 6 en in het Waddengebied hard, 7 Bft

Maandag is het dan koud winterweer met veel bewolking, soms een beetje zon maar ook kans op een sneeuwbuitje. In de avond en nacht schampt een kleine storing het zuiden van het land met daar kans op sneeuw. Het lijkt op een ijsdag uit te draaien met temperaturen rond -1 graad en een koude noordooster.

Dinsdag in het zuiden kans op enige sneeuw. Elders geregeld zon en droog bij ongeveer -1 graad. De noordoostenwind neemt iets af en is matig, kracht 3 tot 4. De nacht naar woensdag zou dan wel eens zeer koud kunnen verlopen. Bij weinig wind en brede opklaringen gaat het dan matig tot misschien wel streng vriezen: -5/-10 graden. Ook woensdag is het koud winterweer met overdag een graadje vorst en toenemende kans op een sneeuwbui, naast ook af en toe zon. De nacht naar donderdag is het mogelijk weer diep winters waarbij strenge vorst niet ondenkbaar is.

Kortom: aanvankelijk grote temperatuursverschillen. Vanaf zondag in het hele land diep wintersweer met vanaf zaterdagavond tot zondagochtend vooral in het noorden en oosten kans op sneeuw.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn