Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Regenachtig, in het uiterste zuidoosten eerst nog sneeuw

09 december 2012 door Jannes Wiersema

In de afgelopen nacht viel er vooral in het oosten winterse neerslag, elders was de neerslag meest vloeibaar. Voor bewolking inkwam, werd lokaal nog matige vorst geregistreerd. Ell was met -6,3 graden de koudste KNMI post. Ook matige vorst in Arcen en op Volkel.

Een actieve depressie steekt vandaag de Noordzee over en maakt tijdelijk een einde aan het Sinterklaaswinterje. Sinds 7 uur vanochtend zijn de thermometers overal boven nul: in het noordwestelijk kustgebied is het zowaar ruim 8 graden (Vlieland 8,3º). Een combinatie van hoge temperaturen, regen en veel wind bestrijden de regionaal nog aanwezige gladheid. Echter: in een geblokkeerde luchtdrukverdeling keert het (licht) winterse weerbeeld de komende dagen weer terug. Hoewel er soms ook winterse neerslag kan vallen is de kans op een herhaling van afgelopen vrijdag niet bijster groot.

 

Vanochtend zijn er perioden met regen en motregen. In het zuiden van Limburg valt er aanvankelijk ook nog sneeuw. Ook elders kan het nog plaatselijk glad zijn door sneeuwresten. Overdag is het bewolkt en regenachtig. Later in de middag kunnen er in het noorden van het land ook enkele opklaringen voorkomen, de neerslag krijgt meer en meer een buiig karakter met in het noorden in de avond kans op onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het zuidoosten tot 8 graden langs de kust. De westelijke wind neemt verder toe naar vrij krachtig boven land. Langs de kust neemt de wind toe naar krachtig tot hard, in de avond mogelijk stormachtig. In de avond zijn er aan de kust dan ook windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en komen verspreid over het land enkele buien voor, in de kustgebieden mogelijk nog met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 4 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan de kust krachtige tot harde noordwestelijke wind.

Maandag overdag wordt de stroming geleidelijk noordoostelijk en stroomt er weer koudere lucht het land binnen. De buien krijgen vooral in het noorden in de loop van de middag en avond weer een winters karakter. Maxima liggen rond 5 graden, maar in de avond daalt de temperatuur in het noordoosten onder het vriespunt. De noord- tot noordoostelijke wind neemt in de loop van de dag gestaag in kracht af en is in de middag matig boven land tot (vrij) krachtig aan de kust.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn