Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Regenachtige dag.

20 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied net zuid van IJsland blijft vandaag en morgen min of meer stationair. Bijbehorende occluderende frontale systemen trekken vanochtend over de Noordzee oostwaarts en bereiken tegen de ochtend ons land. In de middag trekt het polaire front in een zuidwestelijke stroming al golvend en vertraagd over ons land. Pas vanavond lijkt het koufront ons land te passeren met erachter in de nacht naar dinsdag een zwakke trekrug. De aanwezige lucht is dan in de grenslaag erg vochtig. Morgen overdag hebben we te maken met een zwakke zuidwestelijke stroming waarmee vrij warme en erg vochtige lucht wordt aangevoerd. In de middag trekt een zwakke trog over het land.

In grote lijnen ontlopen de modellen elkaar wat synoptische ontwikkeling betreft weinig. De neerslag bij zowel de frontale systemen vandaag als bij de trog morgen vertonen slechts detailverschillen. Aandachtspunt is wel de kans op stratus beneden de 500 vt komende nacht, met name Harmonie 36 en 38 laten dit zien.

Van het westen uit wordt de bewolking steeds dikker en de regen boven het westen van het land breidt zich geleidelijk verder oostwaarts uit. In het oosten schijnt aanvankelijk nog even de zon. Vanmiddag gaat het zelfs nog wat harder regen. Pas in de loop van de avond wordt het van het westen uit droog. De maximumtemperatuur wordt hooguit 16 of 17 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Neerslag:

Van het westen uit frontale neerslag welke zich geleidelijk verder oostwaarts over het land uitbreidt. Vanochtend is de neerslag meest licht, maar in de middag zien we de neerslag op nadering van de frontale golf intensiveren. De frontale neerslag verlaat in alle modellen ongeveer halverwege de avond het oosten van het land. De totale neerslagsom ligt in de ordegrootte 15-25 mm. Morgenmiddag zien we nog enkele regenbuien op de overtrekkende trog, met een CAPE van 70-100 J/kg en toppen tot FL120 stellen deze echter weinig voor.

Komende nacht overheerst de bewolking, het is nevelig met kans op mist. Het blijft meest droog. De temperatuur ligt rond de 14 graden. De wind is zuidwest en zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Morgen overdag breekt de bewolking geleidelijk en komt de zon af en toe tevoorschijn. In de middag is er kans op een bui. De temperatuur wordt ongeveer 21 graden. De wind is zuid tot zuidwest en zwak of matig.

Een hoogterug bevindt zich van dinsdag tot en met vrijdag boven Centraal-Europa, tegelijkertijd bevindt zich een langgolvige hoogtetrog net west van de Britse Eilanden. Met een zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt er gaandeweg warmere lucht aangevoerd met op donderdag en vrijdag een T850 van boven de 15 graden. Een thermische vore dat donderdag boven het westen van Frankrijk ontstaat beweegt in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend van zuidwest naar noordoost over ons land, hierdoor stroomt er in de loop van vrijdag met een naar west draaiende wind alweer iets koelere lucht het land binnen. In het weekeinde bevinden we ons in de polaire lucht in een gebied met weinig gradient, de bovenstroming is o.i.v. een hoogtelaag boven de Britse Eilanden zuidelijk. Na het volgende weekeinde zien we op de Atlantische Oceaan een vrij sterk zonaal stromingspatroon onder regie van een standvastig hoog met het centrum noordwest van de Azoren. Een omvangrijk lagedrukgebied komt tot ontwikkeling in het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Het Atlantische hoog houdt echter invloed op ons weer met een uitlopen richting Centraal Europa.

Vooruitzichten

Geregeld zon en zomerse temperaturen, donderdag in het oosten lokaal tropisch. Vooral later op donderdag en op vrijdag enkele stevige regen- en onweersbuien. In het weekeinde minder warm en een enkele bui.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 27 juni tot en met maandag 04 juli

Grote kans op een rustig weertype met af en toe zon maar ook een enkele bui, de temperatuur ligt waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde van ca. 20 graden. Daarnaast is er een ca. 20% kans op een zomers weertype met beduidend hogere temperaturen.

De consistentie in de EPS-pluim is tot en met donderdag aanwezig, op vrijdag neemt de onzekerheid sterk toe. Bijna alle leden laten de duidelijke opwarming zien met op donderdag op veel plaatsen zomerse temperaturen van 25-30 graden. De warmte wordt later op donderdag of anders op vrijdag te worden verdreven door stevige onweersbuien en de naar west draaiende wind. De timing van de thermische vore kan echter nog wat schuiven waardoor we mogelijk ook op vrijdag nog in de warme lucht zitten. Wat opvalt zijn de hoge CAPE-waarden, op sommige plaatsen boven de 2000 J/kg. In combinatie met een waarschijnlijk sterke windschering (wind op op 500 hPa bedraagt ca. 50 kn) kan dit aanleiding geven tot goed georganiseerde convectieve systemen. In het weekeinde laat een overgroot deel van de EPS-leden ons land in de polaire lucht zitten met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde. Na het volgende weekeinde zien we weer een aantal zomerse leden, hun aandeel bedraagt hooguit 20%. Het meest waarschijnlijke is dat de temperaturen zich rond het langjarig gemiddelde van 20 graden gaan begeven. De neerslagkansen bedragen gedurende op deze termijn 50-60%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn