Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Rustig herfstweer

31 oktober 2015 door Jannes Wiersema

bewolktTussen een hoog, bij aanvang met zwaartepunt boven de Baltische Staten en lagedruk boven de Atlantische Oceaan (zuidwest van IJsland) staat er in ons aandachtsgebied een zwakke zuidelijke bovenstroming. Een frontaal systeem bevindt zaterdag om 00 UTC van West-Noorwegen via de Noordzee naar Engeland. Als gevolg van het naar het zuiden verplaatsen van het zwaartepunt van het hoog en het naar het noordoosten trekken van het laag gaat in de loop van de periode het front kantelen en komt van Zuid-Finland via Denemarken naar Midden-Engeland te liggen. Ons land komt steeds meer onder invloed van een uitloper van het hoog, waardoor de bovenstroming zuidwestelijk wordt en aan de grond de aanvoer zuidelijk wordt en landinwaarts nagenoeg weg valt.

Het is op veel plaatsen nevelig en lokaal is een mistbank mogelijk. De laaghangende bewolking in het noorden lost in de loop van de ochtend op. Verder is er flink wat zon en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden op de Wadden tot 17 graden in het zuiden. De zuidoostenwind blijft zwak tot matig,in het Oostelijk Waddengebied eerst nog een matige tot bij vlagen krachtige wind..

Wind:

Op de noordelijke Noordzee een 7 en komende ochtend opnieuw 8 Bft.In Oostelijk Waddengebied de eerste uren een vrij krachtige,bij vlagen krachtige wind uit het Zo / O 5-6 Bft.

Vanavond en vannacht wordt het opnieuw nevelig en ontstaat er op veel plaatsen mist. Het zuidoosten van het land blijft er waarschijnlijk van gevrijwaard. De zuidoostenwind is zwak en de temperatuur daalt naar 5 graden.

Waarschuwing land 0 new

Zondag trekt de mist maar moeizaam op en gaat dan over in nevel en lage bewolking. Met name het noorden en westen van het land kunnen hier de gehele dag last van houden. In het zuiden en zuidoosten schijnt de zon volop en heel langzaam breiden de opklaringen zich iets verder noordwaarts uit. De temperatuur komt in gebieden met mist en lage bewolking niet boven de 11 graden, daar waar de zon schijnt, wordt het een graad of 16. De wind is zwak en zuidelijk.

Op 500 hPa blijft de komende dagen een hoogterug voor onze omgeving van belang. Het centrum van het hoog blijft tot en met woensdag boven Centraal-Europa liggen. Woensdag verplaatst het hoog zich naar Zuidoost-Europa, hetgeen de weg vrijmaakt voor een randstoring die voor een tijdelijke onderbreking van het droge weer zorgt. Aan het eind van komende week zien we echter na het overtrekkende van de randstoring opnieuw van het zuidwesten uit een opbouw van een hoogterug. Aan de grond zien we dan tevens weer een hoog, waarbij de aanvoerrichting meestentijds zuidwest zal zijn met als gevolg aanvoer van vocht en dus opnieuw kans op mistvorming

Rustig herfstweer met de eerste dagen kans op mist. Vanaf woensdag kans op wat regen. Zowel ’s nachts als overdag hogere temperaturen dan de langjaargemiddelde waarden.

Vooruitzichten

Rustig herfstweer met de eerste dagen kans op mist. Vanaf woensdag kans op wat regen. Zowel ’s nachts als overdag hogere temperaturen dan de langjaargemiddelde waarden

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 07 november tot en met zaterdag 14 november Grote kans (60%) op het aanhouden van het overwegend droge weertype met middagtemperaturen rond het langjarig gemiddelde. Er is ook een 30% kans op een licht wisselvallige weertype.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn