Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Rustig herfstweer met in de ochtend mist

29 oktober 2015 door Jannes Wiersema

30Tussen een hoog boven het oosten van Europa en lagedruk ten westen van de Britse Eilanden staat er boven ons aandachtsgebied een zuidoostelijke stroming. Een zwak NNW-ZZO geori├źnteerd koufront ligt boven het uiterste noordoosten verlaat spoedig het noordoosten. Na passage van het koufront wordt de stroming zuidelijk en wordt er schonere maritiem polaire lucht aangevoerd. Deze is in de onderste niveaus door afkoeling echter vochtig geworden. Overdag wordt de opbouw langzaam aan minder stabiel, mede door een windtoename. Later op donderdag nadert van het westen uit een zwakke occlusie, maar deze stagneert boven het westen van de Noordzee. De gradient neemt dan toe en vrijdag draait de stroming naar zuidoost.

Vanochtend is het sterk nevelig met op veel plaatsen laaghangende bewolking. Met name in de westelijke helft komt plaatselijk mist voor en deze kan zich de komende uren nog wat uitbreiden. Later in de ochtend trekt de mist op en gaat over in laaghangende bewolking en hier en daar breekt de zon door. In de middag kan de zon op wat meer plaatsen doorbreken. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt rond de 14 graden. In gebieden waar de laaghangende bewolking hardnekkig is wordt het een graad of 10. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

In de avond klaart het op. In de nacht naar vrijdag is er weinig bewolking en in het oosten en noorden kan er mist ontstaan. De minima lopen uiteen van 4 graden in het noordoosten tot 8 graden in het westen. De wind draait naar het zuidoosten en is zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Vrijdagochtend lost de mist op. Verder zijn er perioden met zon, maar drijft er wel van tijd tot tijd hoge bewolking over, met name in het westen van het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 15 graden bij een zuidoostelijke wind die zwak tot matig is.

Vanaf vrijdag bouwt een nieuwe hoogterug op ten oosten van ons, terwijl een volgend hoogtelaag noordwest van Ierland komt te liggen. De stroming in ons aandachtsgebied blijft hierdoor zuidelijk. In de loop van het komende weekeinde snoert zich in de trog west van Ierland een laag af, dat richting Spanje trekt. Het noordelijke deel van de trog vult op en de stroming wordt in noordwest Europa hierdoor zuidwestelijk. Het hoog blijft nog wel boven Centraal Europa liggen met een uitloper naar ons aandachtsgebied. Storingen komen soms dichtbij, maar zijn dan wel sterk in afgezwakte vorm. In de deterministische uitvoer komt later op dinsdag of woensdag een zwakke storing van het zuiden uit dichterbij, maar daarna bouwt zich een nieuwe rug boven onze omgeving op.

Vooruitzichten

Rustig en zacht herfstweer met geregeld zon. In de nachten en ochtenden kans op mist.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 05 november tot en met donderdag 12 november Vrij grote kans (60-70%) op het aanhouden van het droge weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn