Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Rustig herfstweer met in het noorden mist.

28 oktober 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een hoog boven het oosten van Europa en lagedruk ten westen van Ierland stat er boven ons aandachtsgebied een zuidoostelijke stroming. Hiermee wordt continentale lucht aangevoerd, die onder een scherpe grondinversie vooral in de noordelijke helft erg vochtig is. Een koufront ligt momenteel NW-ZO georiënteerd van Wales naar het noordwesten van Frankrijk, met daar vooruit nog een gebied met warmte-advectie op hoogte, nog het beste te volgen adhv de as van thetaw700. Van oorsprong is dit een oude occlusie maar niet meer als zodanig te herkennen. Golfvorming in het front zorgt voor vertraging waardoor het pas later in de middag het zuidwesten bereikt en in de nacht naar donderdag het noordoosten verlaat. Het meest actieve deel van het front trekt over het westen van Frankrijk naar de UK (meeste forcering van zwakke hoogtetrog). Na passage van het koufront wordt de stroming zuidwest tot zuid. De aangevoerde lucht is dan weliswaar iets droger, maar stabiliseert in de nacht naar donderdag sterk. Donderdagavond nadert van het westen uit een zwakke occlusie, maar deze lijkt boven de kust van zuidoost Engeland te stagneren. Op nadering hiervan neemt de zuidelijke stroming boven de zuidelijke Noordzee in de avond in kracht toe,

In de noordelijke helft van het land komt op uitgebreide schaal mist voor. Later in de ochtend en vanmiddag lost de mist op, maar in het noordoosten blijft laaghangende bewolking hardnekkig. Boven het midden komen nog enkele opklaringen voor, maar bewolking boven het zuiden trekt gedurende de dag naar het noorden. Lokaal kan daaruit wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8 of 9 graden onder hardnekkige lage bewolking in het noordoosten tot plaatselijk 17 graden in Limburg. De overwegend matige wind is in de ochtend eerst nog oost tot zuidoost, maar draait in de loop van de middag van het zuiden uit naar zuidelijke richtingen.

Bewolking:

In het noorden op uitgebreide schaal stratus, overdag waarschijnlijk weer hardnekkig in Groningen. Naar het zuiden toe is de lucht onderin iets droger en lijkt de kans op St een stuk kleiner. Verder van het zuidwesten uit toenemende hoge en middelbare bewolking. Pas later nabij het grondfront mogelijk ook stratus, later in de middag het zuidwesten van het land bereikend en langzaam noordoostwaarts trekkend. Na frontpassage opklaringen en daarna, in de nachtelijke uren een toenemende kans op mist. Aandachtspunt is de eventuele advectieve mist/St vanuit het noorden van Frankrijk en België voor donderdag overdag

In de loop van de avond en nacht trekt de zone met bewolking en soms lichte regen naar het noordoosten weg. Daarachter volgen opklaringen en kan er vrij gemakkelijk mist ontstaan. De temperatuur daalt naar een graad of 7 en de zuidenwind is matig.

Waarschuwing land 0 new

Donderdagochtend komt er op veel plaatsen mist of lage bewolking voor. Later in de ochtend en in de middag kan op een aantal plaatsen de zon doorbreken, maar lokaal kunnen mist en lage bewolking hardnekkig zijn. In de avond neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe, maar het blijft droog. Waar de zon goed doorbreekt kan het een graad of 15 worden, op plaatsen waar het bewolkt blijft wordt het slechts een graad of 11. De zuidenwind is zwak tot matig.

Een ZO-NW georiënteerde hoogterug ligt ten oosten van ons land en een NW-ZO georiënteerde hoogtetrog ten westen van Ierland. De hoogterug beweegt de komende dagen iets oostwaarts, terwijl de hoogtetrog dichterbij komt en opvult. In de operationele run passeert de trog donderdag. Vanaf vrijdag bouwt een nieuwe hoogterug op ten oosten van ons, terwijl een volgend hoogtelaag noordwest van Ierland komt te liggen. De stroming in ons aandachtsgebied blijft hierdoor zuidelijk. In de loop van het komende weekeinde snoert zich in de trog west van Ierland een laag af, dat richting Spanje trekt. Het noordelijke deel van de trog vult op en de stroming wordt in noordwest Europa hierdoor zuidwestelijk. Het hoog blijft nog wel boven Centraal Europa liggen met een uitloper naar ons aandachtsgebied. Storingen komen soms dichtbij, maar zijn dan wel sterk in afgezwakte vorm.

Vooruitzichten

Vrij zacht, rustig en droog herfstweer met geregeld zon. In de nachten en ochtenden kans op mist.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 04 november tot en met woensdag 11 november Vrij grote kans (70%) op het aanhouden van het droge weertype met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn