Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Rustig herfstweer met mist, laaghangende wolken en hier en daar zon

02 november 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied boven het oosten van Europa heeft een westwaarts gerichte uitloper over ons aandachtsgebied en de Britse Eilanden. Maandag verplaatst het hoog zich naar de Balkan. De stroming die nu erg zwak en veranderlijk is wordt dan geleidelijk zuidelijk en neemt langzaam iets toe. Op het van het zuiden uit naderen van een lagedrukgebied (bij aanvang van de periode boven Portugal en aan het eind van de periode boven Bretagne) neemt de zuidelijke stroming verder toe. Voor dinsdagnacht lijkt de stroming nog steeds niet sterk genoeg om mistvorming in de noordelijke helft van het land uit te sluiten.

Er is op uitgebreide schaal mist. Soms is het zicht zelfs minder dan 100 meter. Vanochtend lost de mist moeizaam op, ook komt er met name in het noorden hardnekkige lage bewolking voor. In de loop van de dag laat de zon zich vooral in de zuidelijke helft van het land geregeld zien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noorden tot 15 of 16 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

Komende nacht ontstaat er met name in het westen en ten noorden van de Grote Rivieren op uitgebreide schaal mist. Elders overheersen de opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noorden tot een graad of 3 in het oosten van het land. De wind is zuidoost en zwak.

Waarschuwing land 0 new

In het noorden van het land begint dinsdag de dag bewolkt, mistig en nevelig. Van het zuiden uit komt tegen de middag ook daar de zon goed tevoorschijn. De middag verloopt dan in het gehele land vrij zonnig. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden tot 16 in het zuiden van het land. De wind is zuidoost en zwak tot matig.

Op 500 hPa zien we het centrum van een hoogterug boven onze omgeving de komende 3 dagen verplaatsen van Duitsland richting Oost-Europa. Gelijktijdig wordt hiermee de weg vrijgemaakt voor het opdringen van een hoogtelaag. Bij aanvang ligt het laag boven het Iberisch Schiereiland en trekt richting Engeland (woensdag) en vervolgens via de Noordzee naar Denemarken waar het laag donderdag als trog aankomt. Achter dit hoogtelaag (zuid ervan) bouwt een nieuwe hoogterug op, waarbij de as ten oosten van ons land wordt berekend. Het gevolg is dat Nederland net op de rand van dit hoog blijft en daarmee schampende frontale zones in onze buurt kunnen verwachten. De voorkeursrichting van de aangevoerde lucht lijkt hiermee zuidwestelijk te worden. Pas na volgend weekeinde lijkt de meanderende stroming zijn langste tijd gehad en vertoont een meerderheid van clusters een overgang naar een meer zonale hoogtestroming als gevolg van het naar het zuiden verplaatsen van het hoog.

Vooruitzichten

Vanaf woensdag in het algemeen veel bewolking en kans op wat regen. Zowel ’s nachts als overdag zacht met temperaturen ruim boven langjaargemiddelde waarden.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 09 november tot en met maandag 16 november Kans (50%) op het aanhouden van het licht wisselvallige weertype. Er is ook een 50% kans op een overgang naar opnieuw overwegend rustig en droge weertype. De temperaturen dalen van ruim boven langjaargemiddelde waarden naar normale waarden aan het eind van de periode.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn