Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Rustig weekeinde met geregeld zon

04 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied net oost van Schotland trekt vandaag via Vikingbank naar het zuiden van Noorwegen. Een golf in het bijbehorende koufront ligt momenteel boven de Ierse Zee en trekt oostwaarts. Het front bereikt vanavond in zeer afgezwakte vorm het westen van het land. Deze afzwakking wordt veroorzaakt doordat een hoogtelaagje met de frontale golf meetrekt en richting het uiterste noorden van Frankrijk beweegt. Aan de noordoostzijde van het hoogtelaagje zal het front a.g.v een diffluent stromingspatroon steeds verder aan activiteit inboeten. In de onderste niveaus zien we met een zwakke zuidwestelijke stroming echter wel vochtigere lucht vanuit Het Kanaal aangevoerd worden. Morgen zien we vanuit Frankrijk en Duitsland weer hogedruk opbouwen richting onze omgeving. De rugas schuift zondag van zuid naar noord over onze omgeving en ligt later in de middag en avond boven het noorden van het land, de gradiƫnt is echter zeer zwak.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon met daarbij ook enkele stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden vlak langs de kust tot plaatselijk 19 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De west- tot zuidwestenwind is boven land matig, 4 Bft, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft, vanmiddag in het zuidwestelijke kustgebied mogelijk krachtig, 6 Bft.

Komende nacht is het landinwaarts meest helder en kan er plaatselijk nevel of een mistbank ontstaan. In de kustprovincies zijn er enkele wolkenvelden en langs de kust is er later ook kans op lage wolken of mist van zee. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. De wind is zuidelijk en zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Morgen overdag is het zonnig en droog met enkele stapelwolken. Langs de noordwestkust kan er in de ochtend mogelijk wat mist of laaghangende bewolking van zee het land op drijven. Het wordt in de middag een paar graden warmer dan vandaag met middagtemperaturen van 17 tot 21 graden. Langs de kust is het bij wind van zee enkele graden kouder. De wind is meest zuidelijk en zwak, in de middag aan zee westelijk en zwak tot matig, kracht 3 of minder. (Bron: KNMI)

Een uitloper van een hogedrukgebied boven Oost-Europa verliest in de tweede helft van de week geleidelijk zijn invloed op onze omgeving. Een lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden trekt woensdag en donderdag via Ierland en Schotland noordoostwaarts. Met een zwakke oostelijke stroming wordt tot en met woensdag vrij warme lucht aangevoerd. Donderdag passeert er een koufront en stroomt er met een zuidwestelijke stroming weer koelere polaire lucht het land binnen. Volgend weekeinde breidt een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied zich weer uit tot over de Britse Eilanden, deze ontwikkeling is echter onzeker. In een ander scenario zorgt een hoogtetrog boven de Britse Eilanden voor een zuid- tot zuidwestelijke stroming met aanhoudend hoge temperaturen. Weer een andere mogelijkheid is een hoog boven onze omgeving met normale temperaturen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnig en vrij warm voorjaarsweer met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. In de tweede helft van de week toenemende neerslagkans en lagere temperaturen.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn