Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Rustig weer met zon, maar ook sluierbewolking.

21 augustus 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen kleinschalig laag net ten noorden van Ierland trekt aanvankelijk nog oostwaarts aan de noordzijde van een hoogterug boven West Frankrijk, maar volgt in de loop van de avond en donderdag een ZZO-waartse koers aan de oostflank van een volgende opbouwende hoogterug. Het laag is in eerste instantie ook aan de grond aanwezig. Daar vult het in de omgeving van Schotland echter op. Uiteindelijk blijft er aan de grond slechts een vore over boven het oosten van Engeland en de zuidelijke Noordzee. Ten noorden van het opvullende grond-laag breidt zich aan de grond een hoog uit richting Scandinaviƫ, waardoor de stroming boven ons land donderdag in de onderste niveaus van zuid naar oost draait.

Het is vandaag rustig weer met soms veel sluierbewolking, waardoor de zon enigszins afgeschermd kan worden. Verder ontstaan er enkele kleine stapelwolken. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden vlak aan zee tot 25 graden in uiterste zuiden en zuidwesten. De wind is zwak tot matig en draait van zuidoostelijke naar zuidwestelijke richtingen. Aan de kust wordt de wind vanmiddag westelijk en matig.

In de loop van de avond en komende nacht klaart het tijdelijk op. De temperatuur daalt naar waarden van 15 graden aan zee tot 11 graden in het binnenland. De wind is zwak en draait naar een zuidoostelijke richting.

Donderdag overdag trekt dikkere bewolking van west naar oost over ons land. Het blijft echter op de meeste plaatsen droog. In de middag komt er mogelijk meer ruimte voor de zon. Het wordt tussen de 22 en 25 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit overwegend oostelijke richtingen. In de kustgebieden kan in de middag een zeewind opsteken.

Vrijdag bouwt zich een hoogterug op boven het westen van Europa. De as ligt vrijdag N-Z georiƫnteerd boven Noorwegen. Gedurende het weekeinde bouwt de rug verder op en vormt zich een aparte kern van hoge druk boven het noorden van Scandinaviƫ. Een hoogtetrog die vrijdag nog net west van Ierland ligt, zakt nog wat verder uit en het zuidelijk deel snoert zich zaterdag af boven het noordwesten van Frankrijk en dit trekt verder zuidoostwaarts. Het noordelijk deel van de hoogtetrog bereikt zondag het Noordzeegebied en ook hierin zien we in de operationele modeluitvoer een afsnoering plaatsvinden, die maandag over ons land trekt. De periode daarna stelt zich een westelijke stroming in met een afwisseling van troggen en ruggen, waarbij de meeste activiteit van enkele storingen meestal ten noorden van ons land blijft.

Vooruitzichten

Eerst vrij zonnig, droog en op veel plaatsen zomers warm. In de loop van het weekeinde toenemende kans op een (onweers)bui, gevolgd door minder warm weer begin volgende week.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 28 augustus tot en met woensdag 04 september

60-70% kans op een weertype met slechts af en toe een bui en temperaturen rond normaal. 30-40% kans op een wisselvalliger weertype met temperaturen beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn