Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Rustiger, maar nog wel een enkele bui.

11 september 2013 door Jannes Wiersema

38Een hoogtelaag ligt boven het noorden van Duitsland en trekt langzaam zuidoostwaarts. In het grondpatroon in de analyse een tweetal nu bijna samensmeltende depressies. De eerste recht onder het sturende hoogtelaag oost van Bremerhaven en een tweede boven Duitsland oost van Hupsel. Dit laatste laag is afgelopen nacht in zuidoostelijke richting over het land getrokken en voegt zich nu samen met de eerste depressie. Beide lagedrukgebieden hebben een occlusie, waarvan de eerste vandaag opnieuw indraait langs onze oostgrens en waarvan de tweede vanmiddag langzaam het westen van het land nadert. Een groot deel van ons land ligt woensdag precies ingeklemd tussen beide genoemde occlusies, in principe in polaire licht onstabiele lucht.

De dag begint met een wisselend beeld van wolken en opklaringen. Met name in de kustprovincies komen er enkele buien voor, in de loop van de dag kunnen ook elders een paar buien ontstaan. Vanmiddag neemt in het westen van het land de kans op onweer iets toe. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden. De wind is noord tot noordwest en overwegend matig, 3 of 4, langs de kust (vrij) krachtig, 5 tot 6.

Komende nacht valt er met name langs de westkust en langs onze oostgrens nog een enkele bui. Elders zijn er ook opklaringen en lokaal kan er een ondiepe mistbank ontstaan. De wind is noordwest, in het binnenland zwak en langs de kust matig tot vrij krachtig. De minimumtemperatuur varieert van 9 graden in het oosten tot 14 graden langs de kust.

Donderdag overdag verdwijnt de buiigheid geleidelijk en komt de zon waarschijnlijk wat beter tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond de 17 graden. De wind is noordwest en meest matig, aan zee soms vrij krachtig.(Bron: KNMI)

Een wegtrekkend hoogtelaag houdt ook vandaag nog net invloed op ons weer. Donderdag en deels ook vrijdag is het rustiger onder invloed van een naderende en passerende hoogterug. Vrijdag in de loop van de dag passeert een zwakke occluderend front, terwijl de bovenlucht nog anticyclonaal is. Het front lijkt enigszins te stagneren boven onze omgeving en trekt pas zaterdag in de loop van de dag oostwaarts weg. Achter deze passage lijkt vanaf maandag de atmosfeer echt cyclonaal te worden dankzij een zeer actieve en omvangrijke depressie die vanaf IJsland, via Schotland geleidelijk precies richting Nederland trekt, om vanaf woensdag in onze omgeving op te vullen. Er zit echter ng al wat onzekerheid aan de exacte koers van dit laag.

Vooruitzichten

Het blijft wisselvallig met op de meeste dagen kans op regen. Aanvankelijk ligt de temperatuur rond 18 graden, na het weekeinde lijkt het koeler te worden.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 18 september tot en met woensdag 25 september

Het blijft waarschijnlijk aan de wisselvallige kant. De temperatuur ligt aanvankelijk beneden, later in de periode op of mogelijk boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn