Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Sneeuw en vooral in de kustgebieden vrij veel wind. Groningen en Drenthe meest droog.

07 december 2012 door Jannes Wiersema

In een groot deel van het land sneeuwt het. Soms sneeuwt het flink door waardoor het zicht sterk terugloopt. Op veel plaatsen kan er een sneeuwdek van 5-10 cm gevormd worden, lokaal nog iets meer. De minste sneeuw wordt in het noordoosten verwacht en mogelijk blijft het daar overwegend droog. In het zuidwesten gaat de sneeuw in de loop van de ochtend weer over in regen of natte sneeuw omdat daar de temperatuur oploopt tot enkele graden boven nul. In de rest van het land blijft de temperatuur dichtbij het vriespunt liggen. Vanmiddag maakt het zuiden nog steeds kans op (lichte) sneeuw. Elders wordt het droog en van het noordoosten uit klaart het op. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, in de westelijke kustgebieden krachtig of hard. Geleidelijk neemt de wind wat af en later in de middag en avond draait de wind naar het oosten en wordt dan zwak.

In de nacht naar zaterdag is het helder. De minima variëren tussen -2 in Zeeland tot -10 graden in het oosten. Lokaal kan het boven een sneeuwdek zelfs 15 graden vriezen. De wind is zwak en veranderlijk.

Zaterdag overdag is het aanvankelijk zonnig, maar in de loop van de middag wordt het van het noordwesten uit bewolkt en kan er met name in het noorden een enkele winterse bui vallen. Vlak aan zee komt de temperatuur iets boven nul uit, elders blijft het de hele dag licht vriezen. De wind is zuidelijk en zwak. In de kustgebieden draait de wind naar noord en neemt toe tot matig of vrij krachtig.

Zondag wordt de koude lucht verdreven door een lagedrukgebied boven het noorden van de Noordzee dat zich zal verplaatsen richting de Duitse Bocht. Het bijbehorend warmtefront trekt in de nacht met regen, ijzel of sneeuw het westen van het land binnen waarna de temperatuur zal oplopen. Overdag is het bewolkt en grijs met af en toe (mot)regen en in het oosten eerst ook natte sneeuw. De temperatuur komt op een duidelijk hoger niveau en loopt uiteen van 6 of 7°C in het westen tot 4°C in het oosten van het land. Er staat een matig tot vrij krachtige en aan zee krachtige westenwind. De nacht naar maandag verloopt in het hele land vorstvrij!

Volgende week lijkt het wisselvallig en aan de koude kant te blijven. Maandag zijn de temperaturen in het algemeen boven nul en dan is het wachten op een volgende depressie, die via de Noordzee naar het noorden van Duitsland koerst. In de achterkamer van het systeem stroomt vanaf dinsdag geleidelijk weer koudere lucht ons land binnen als de wind opnieuw de noordhoek opzoekt. Het lijkt op een herhaling van zetten, want die depressie wil in zuidwestelijke richting koersen. In dat geval kan een situatie zoals vandaag zich herhalen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn