Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Tamelijk bewolkt en lokaal lichte motregen.

11 oktober 2016 door Jannes Wiersema

45Een krachtig hogedrukgebied ligt stationair boven Scandinavië. Ons aandachtsgebied bevindt zich voortdurend in continentaal polaire lucht die met een (noord)oostelijke stroming wordt aangevoerd. Een oost-west georienteerde occlusie ligt boven het midden van het land (dauwpunten 7-9 C en een windsprong), beweegt langzaam zuidwaarts en verlaat morgen in de loop van de middag het zuidoosten. Een hoogtelaag boven Zuidoost-Europa heeft een kortgolvige trog boven Oost-Europa. Deze trog snoert de komende 24 uur af en trekt morgenavond en een deel van de nacht naar donderdag retrograad over de FIR.

Modellen komen in grote lijnen goed overeen. Kleine detailverschillen in de neerslag: Hirlam lijkt de buien net ten noorden van de Wadden uit te spreiden tot over het hele noordelijke kustgebied. Verder blijft de zwakke occlusie herkenbaar in het geringe neerslagsignaal in de modellen, waarbij Harmonie morgen waarschijnlijk teveel lichte buitjes berekent. Hirlam 5/8 heeft te weinig bewolking, iets wat we wel vaker zien. Harmonie heeft meer bewolking en lijkt gezien de actualiteit realistischer. Ook de EC lage bewolking lijkt redelijk goed bruikbaar. We gaan daarmee uit van een overwegend bewolkt weerbeeld de komende 24-36 uur.

Kaart verwachtingen morgen nacht Weather map

Er is tamelijk veel bewolking en plaatselijk motregent het af en toe. De noordoostelijke, in het zuiden noordelijke, wind is zwak tot matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

Komende nacht blijft het overwegend bewolkt en kan er in de zuidelijke helft van het land af en toe lichte motregen vallen. In het uiterste zuid(oost)en is mist niet geheel uitgesloten. In het Waddengebied kan een enkele bui voorkomen. De minimumtemperaturen komen uit rond 8°C, in een spaarzame opklaring rond 4°C. De noordoostenwind is overwegend zwak, langs de noordkust matig tot vrij krachtig en mogelijk enige tijd krachtig, 6 Bft.

Woensdag overdag is het tamelijk bewolkt, maar blijft het overwegend droog. In de loop van de middag zou af en toe de zon kunnen doorbreken. Bij een matige, langs de noordkust vrij krachtige oost- tot noordoostenwind, wordt het niet warmer dan 11 à 12°C

Op 500 hPa is een blokkade aanwezig in de vorm van een hogedrukgebied boven Scandinavië en lage druk boven (Zuid)west- en Zuidoost-Europa. In de tweede helft van de week wordt het hoogtelaag boven (Zuid)west-Europa dominanter, waardoor Atlantische fronten ons aandachtsgebied tegen of in het weekend van 15/16 oktober kunnen bereiken. Begin volgende week snoert zich zuid van Groenland een hoogtelaag af dat rond woensdag 19 oktober (T+216) boven de Noordzee belandt. Hierdoor wordt de blokkade in de operationele run afgebroken.

Vooruitzichten

Af en toe zon en overwegend droog maar op zaterdag een grotere regenkans. Middagtemperaturen oplopend van ca. 12°C op donderdag naar 16°C op zondag.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 18 oktober tot en met dinsdag 25 oktober

Grote kans op licht wisselvallig herfstweer met temperaturen rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Tot en met woensdag 19 oktober (T+216) zien we louter geblokkeerde clusterscenario’s. Daarbij springt de zaterdag 15 oktober er enigszins uit qua neerslag in de staafdiagrammen: voor het midden van het land is de kans op > 3 mm ca. 50%. De afbraak van de blokkade halverwege de volgende week blijft onzeker, want ook daarna verdwijnt het geblokkeerde regime niet helemaal uit het ensemble. Doordat de straalstroom blijft golven in de meeste oplossingen, neemt de onzekerheid in de tijd steeds verder toe omdat het weerbeeld direct afhankelijk is van hoe ruggen en troggen zich positioneren.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn