Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Tamelijk bewolkt maar ook geregeld de zon, morgen lokaal kans op lichte regen

27 oktober 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

De luchtdruk is hoog boven Frankrijk en laag boven het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen. Een bij het laag horend koufront bereikt spoedig het noordwesten van Schotland. Vanavond wordt het front boven de noordelijke Noordzee verwacht, morgen in de middag komt het front min of meer tot stilstand nabij het midden van het land het land om in de avond en nacht dan weer langzaam noordoostwaarts weg te trekken. Restanten van een secundair frontaal systeem zijn nog voor koufront aanwezig. Als gevolg van subsidentie zijn de fronten behoorlijk verzwakt en daarom niet erg actief.

De vochtige grenslaag is het belangrijkste aandachtspunt. Actueel zit er veel meer stratus dan Hirlam en HARM36 en HARM38 lieten zien. De laatste Harmonie36 run komt redelijk dichtbij de actualiteit en laat zien dat er voorlopig niet een structurele verbetering te verwachten valt. Dit redelijk pessimistische beeld houden we vooralsnog ook aan. Neerslagactiviteit van de fronten stelt allemaal niet veel voor. Alle modellen geven dat aan. In de neerslaguitvoer zien we ook soms al lichte neerslag voor het koufront uit wat dan waarschijnlijk te maken heeft met de passage van restanten van het secundaire front. Veel meer dan lichte coalescentieneerslag lijkt het allemaal niet te zijn.

Het is tamelijk bewolkt en lokaal nog nevelig. Hier en daar is er al ruimte wat zon, mogelijk dat de komende uren de zon zich op meer plaatsen laat zien. Het blijft droog en de temperaturen liggen tussen de 15 graden in de zon en 12 graden in gebieden met lage bewolking. De zuidwestenwind is overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, 5 à 6 Bft.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking weer verder toe en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 10°C. De west- tot zuidwestenwind is landinwaarts meest matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Vrijdag overdag is er veel bewolking en maakt met name het noorden en oosten kans op af en toe lichte regen of motregen. In de avond kan het in het noorden van het land opklaren. De middagtemperatuur ligt rond de 14°C. De west- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer af en toe (vrij) krachtig. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk af.

In het weekeinde ligt er een omvangrijk hogedrukgebied boven onze omgeving en de aanwezige lucht is zacht en vochtig. Dit hoog zakt dinsdag weg richting Zuidoost-Europa. Een volgend beweegt halverwege de week vanaf de Oceaan via Het Kanaal en Noord-Frankrijk zuidoostwaarts. Tegelijkertijd trekt er een actief lagedrukgebied over Scandinavie zuidoostwaarts. Aan het einde van de week en in het daar opvolgende weekeinde trekt een lagedrukgebied via de Britse Eilanden langzaam oostwaarts richting Denemarken bewegen. In de bovenlucht zien we dan een langgerekte hoogtetrog van Scandinavie richting Zuidwest-Europa.

Vooruitzichten

Rustig en vrij zacht najaarsweer met vrij veel bewolking en weinig neerslag. Halverwege volgende week wordt iets frisser en neemt de kans op regen toe.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 03 november tot en met donderdag 10 november

Over het algemeen rustig herfstweer met af en toe regen en temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Tot halverwege volgende week wordt het algemene stromingspatroon door de EPS-leden redelijk eenduidig beschreven, de spreiding in de windrichtingpluim is tamelijk gering. In de temperatuur zien we een veel grotere spreiding, met name in de minima. Deze spreiding wordt waarschijnlijk veroorzaakt door verschillen in de berekende hoeveelheid bewolking, de heldere nachten leveren beduidend lagere minima op. Tot en met maandag is de kans op neerslag zeer gering. Vanaf halverwege de week zien we de neerslagkansen toenemen a.g.v. het laag dat over Scandinavie zuidoostwaarts beweegt. Verschillen in de koers van dit laag zorgen voor een spreiding in de neerslagpluim. We komen bovendien in de polaire lucht terecht waardoor de temperatuur een stapje terug doet naar meer normalere waarden. Vanaf het einde van volgende week zien we de spreiding in de oplossingen dermate toenemen dat er geen voorkeurspatroon te herkennen is. We zien zowel zachte als koude oplossingen. De kans op lichte vorst in de nachten bedraagt aan het einde van de periode ca. 20%. De kans op neerslag bedraagt ca. 50%. De wind houdt zich vrij rustig, we zien aan het einde van de periode slechts een enkel EPS-lid een uitschieter in de wind geven met zware windstoten.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn